Economia dona una moratòria de 53 dies per a revertir a mans públiques el servei d'ITV

La concessió a les empreses s'amplia fins al 22 de febrer per a compensar-los el tancament derivat de la pandèmia

Estació d'ITV a Sant Antoni de Benaixeve
Estació d'ITV a Sant Antoni de Benaixeve / Europa Press

Què passarà amb les ITV valencianes a partir de gener, quan la Generalitat assumirà de forma directa la prestació del servei d'inspecció tècnica de vehicles? El bot de titularitat, que passa de mans privades a públiques, genera incertesa entre usuaris i les companyies concessionàries. 

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha ampliat en 53 dies el termini de vigència de l'actual contracte concessional de prestació del servei d'ITV a la Comunitat Valenciana, fins al 22 de febrer (inclòs), que serà la nova data de finalització del contracte. Aquest període addicional, segons ha explicat el conseller d'Economia, Rafa Climent, "corresponen al temps transcorregut entre el 17 de març del 2020 i el 8 de maig del 2020", la forqueta temporal en què va acordar-se el tancament de les estacions d'ITV valencianes a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per la covid-19. Un interval en el qual "no va ser possible prestar el servei".

En una reunió dilluns, Climent ha traslladat a les set empreses concessionàries la decisió de prorrogar l'actual contracte des de l'1 de gener del 2023 fins al 22 de febrer del 2023, segons ha detallat la Generalitat. Al final de la trobada, el conseller ha llançat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que la Conselleria i Societat Valenciana d'ITV treballarà durant aquests 53 dies en col·laboració de les companyies "per a realitzar una transició ordenada i normalitzada, de manera que no afecte les usuàries i els usuaris d'aquest servei públic, per a garantir-ne la prestació i tindre unes estacions d'ITV en òptimes condicions", ha ressaltat.

La decisió està basada en un informe tècnic elaborat per personal de la Conselleria d'Economia Sostenible després que les concessionàries sol·licitaren ampliar el termini d'execució del contracte pels perjuís derivats del tancament de les estacions d'ITV a conseqüència de la pandèmia de covid-19. Climent ha destacat que, segons el document, aquesta pròrroga "té com a únic objectiu introduir les variacions estrictament indispensables per a compensar els concessionaris pel període en el qual no va ser possible la prestació del servei a conseqüència de l'estat d'alarma, que van ser 53 dies".

En esgotar-se la moratòria, la Generalitat, a través de l'empresa pública Societat Valenciana d'ITV, "gestionarà directament el servei per a millorar-ne l'eficiència, competitivitat, qualitat, modernitzar i ampliar la xarxa d'estacions d'ITV i economitzar els preus en benefici de la ciutadania, amb una reducció de les tarifes".

En els últims dies s'ha instal·lat un clima d'incertesa en el servei de les ITV que ha acabat esguitant els i les usuàries. Les estacions valencianes, davant els dubtes, havien deixat d'oferir cites per a passar la inspecció tècnica a partir del 2023, perquè no s'atreveixen a comprometre's, ja que no sabien si podran donar servei ni què passaria l'1 de gener. 

La nova pròrroga de la Generalitat proporciona un baló d'oxigen temporal i permet guanyar temps per a esclarir tots els aspectes més complicats del procés de reversió, com reclamaven les empreses adjudicatàries. Per exemple, quin serà el futur dels treballadors i les treballadores o què passarà amb els programes de funcionament del servei o els mecanismes de pagament.

També et pot interessar

stats