Dia gran de la crema de la palla de l'arròs a l’Albufera: la meitat de la marjal es desfà de les restes agrícoles

Aquest dimecres era el dia idoni per a fer foc i evitar les molèsties de la fumeguera

La meitat de la marjal de l'Albufera crema la palla de l'arros / À Punt NTC

La temporada de la crema de la palla de l'arròs ha començat aquesta setmana, però aquest dimecres era el dia idoni per a fer foc i evitar les molèsties de la fumeguera. Així ho han fet en més de la meitat de la marjal de l'Albufera per a evitar que, quan es torne a inundar el terme, puga provocar aigües pudentes. 

En la immensa majoria de les 15.000 hectàrees que estan cultivades a l’Albufera s’ha cremat la palla perquè fa ponent i no molesta les grans ciutats. “Era necessari cremar més de la meitat de la marjal i és normal que faça molta fumeguera”, ha assegurat l’arrosser i delegat d’AVA a Castellar, Paco Ortega. 

Des de temps immemorials, els arrossers cremen la palla per motius fitosanitaris. Per a fer desaparéixer “tota la misèria que hi ha ahí”, com diu Ortega; entre ells, el fong de la Piricularia i la llavor de l’arròs rebordonit. “Beneficiem enormement el camp. Si es quedaren les restes l’aigua, en quatre dies estaria tota negra”, afegeix l’expert.  

Ara, en uns deu dies, els tancats més fondos començaran a inundar-se per a iniciar un nou cicle, amb l'entrada de l'avifauna. Una altra opció per a retirar la palla és la màquina llevaneu adaptada per a l'ocasió. Hui s'ha fet una demostració i sembla que donaria bon resultat. “Podem crear una nova cadena de treball i solucionar un problema mediambiental”, afirma el responsable de Projectes de la Unió Llauradora, Pepe Castro. Encara està en proves, però podria rendibilitzar-se amb l'aprofitament per a indústries com la del calcer.

També et pot interessar

stats