Els llauradors demanen al Consell que elimine el calendari fix de la crema de la palla de l’arròs

Aquesta setmana s’ha obert el termini per a fer les cremes agrícoles als camps valencians

Agricultors valencians cremen des d'aquesta setmana les restes agrícoles / À Punt NTC

Aquesta setmana s'ha obert el termini per a fer les cremes agrícoles als camps valencians, una pràctica necessària en les faenes que fan els llauradors per a regenerar el terreny i així tornar a plantar nous arbres o desfer-se de branques seques. Des de l'1 de juny fins al 16 d'octubre, la normativa prohibeix cremar les restes de cultius, però des de la Unió Llauradora i Ramadera han sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura que elimine aquest calendari fix i que autoritze el foc si les condicions meteorològiques són favorables. 

Enguany, la plaga de la pyricularia ha fet que, com a mesura excepcional, la crema de la palla de l’arròs estiga permesa en les cotes mitjanes i baixes de l'Albufera. Des de dilluns passat les columnes de fum formen part del paisatge. “Cremarem el màxim possible perquè el dia que arribe la pluja la palla no vaja a parar a l’Albufera i provoque la mort d’algunes espècies”, assegura el membre de l'executiva de la Unió, Nando Durà. 

Però, tot i estar permesa, els agricultors han de complir uns requisits molt estrictes per a evitar, en la mesura del possible, que la fumaguera arribe a la població. “Normalment, només ens deixen cremar quan hi ha vent de ponent, que tira tot el fum de cara a la mar i així molestem el mínim possible”, afegeix Durà. 

En les cotes altes, però, la recomanació és picar o recollir la palla de l’arròs, ja que les característiques de les parcel·les fan que siga més improbable l’aparició de fongs o d’anòxia. 

Tot i el permís generalitzat per a la crema, des d'AVA critiquen que l'autorització arriba tard. “Fa molts dies que s’ha descompost. Llavors, la palla per les rosades i el seu pes, ha agafat humitat”, explica el vocal d’Ava-Asaja a Sueca, Juan Meseguer. Mentre no els donen una alternativa, els productors insisteixen que cremar la palla de l'arròs és la solució més eficaç, econòmica i ràpida per a evitar problemes en el cultiu. 

També et pot interessar

stats