La demanda d'electricitat a Espanya cau un 5,5% el primer dia d'"apagada" energètica

Aquest dimecres el consum mitjà en el sistema nacional se situa en 750 gigavats hora amb el decret d'estalvi en vigor i fa una setmana fregava els 800

Una dona passa per davant d'un aparador sense llums
Una dona passa per davant d'un aparador sense llums / Pepo Herrera (Efe)

El pla d'estalvi energètic del govern espanyol comença a donar fruits. La demanda d'electricitat ha registrat una caiguda del 5,5% aquest dimecres si es compara amb el mateix dia de la setmana passada. Segons dades de Red Eléctrica de España (REE), durant les primeres 24 hores del decret s'han consumit de mitjana vora 750 gigavats hora (GWh) en el sistema elèctric nacional, mentre que el dimecres 3 d'agost, la quantitat arribà a 794 GWh.

Cal dir que en la demanda elèctrica diària influeixen múltiples factors. Fonts del sector apunten, entre d'altres, la temperatura, les festivitats o l'ocupabilitat, és a dir, la quantitat de persones que han de treballar durant una jornada determinada. Per això es mostren cautes i assenyalen que cal esperar més temps per a poder valorar l'efecte de les mesures implementades per l'executiu de Pedro Sánchez i concretar si realment estan darrere de la baixada del consum d'electricitat.

Evolució de la demanda d'electricitat a Espanya el 3 i el 10 d'agost
Evolució de la demanda d'electricitat a Espanya el 3 i el 10 d'agost / À Punt NTC

En tot cas, la comparació amb els màxims i mínims diaris dona ja algunes pistes per a dibuixar un primer esbós de l'impacte del pla energètic. Per al 3 d'agost el consum més elevat d'electricitat es dona a les 14:20 hores i arriba a 38.592, mentre que dimecres següent el pic cau a 36.503 (a les 14:25). Un patró similar segueix la demanda mínima de la jornada, que anota 26.059 megavats a les 04:55 del dia 3 i 24.690 a les 04:35 del 10.

I si es mira la demanda elèctrica per hores, podem aprofundir amb més detall en l'evolució de les xifres. Per exemple l'horari comercial, de nou del matí a huit de la vesprada, franja en què la diferència entre els dos dies assoleix la màxima amplària. La caiguda és de vora el 6,6% i darrere podria estar la limitació de l'aire condicionat a 27 graus com a mínim en oficines i establiments comercials —25 per a l'hoteleria—. Per contra, l'apagada obligada de llums en edificis públics a les 22:00 hores marca poca diferència amb el dimecres anterior: un 3% a tot estirar. Això podria ser un indici que aquesta segona mesura té un impacte més modest en la reducció del consum energètic que regular els aparells d'aire.

Espanya encara els primers dies d'un pla inèdit en dècades per a estalviar energia i complir amb l'objectiu pactat amb els Vint-i-set a la Unió Europea de minimitzar la dependència del gas rus després de la invasió a Ucraïna. El compromís adquirit per l'executiu espanyol amb Brussel·les implica reduir en un 7% el consum energètic i per a això ha aprovat un decret que, entre altres mesures, limita els termòstats perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu ni superen els 19 graus a l'hivern en edificis públics, establiments comercials i grans magatzems, així com en recintes vinculats amb el transport (aeroports i estacions), hoteleria i espais culturals. També contempla l'apagada de la il·luminació d'aparadors i edificis públics a partir de les 22:00 hores si estan desocupats i tancar portes en botigues, comerços, oficines i cines. El pla està en vigor des d'aquest dimecres, 10 d'agost, i s'allargarà almenys fins a l'1 de novembre de 2023.

També et pot interessar

stats