La cap d’Inspecció de Treball de València: “Sabem distingir entre treballador i faller. Si no percep un sou, no se li aplica la normativa”
Insisteix que les inspeccions vigilen el compliment de la normativa en el personal amb un contracte laboral i no persegueix les persones que col·laboren
La màxima responsable d’Inspecció de treball i Seguretat Social de la província de València, Silvia Parra, ha llançat aquest dimecres un missatge tranquil·litzador a les comissions falleres de la ciutat de València que aquests dies, coincidint amb la plantà dels monuments, estan rebent inspeccions per part d’aquest organisme.
“No desconeixem la realitat, sabem distingir si una persona és un faller o un treballador de l’empresa que munta el monument. Percep vosté un sou? Si no en rep, no se li aplica la normativa de prevenció de riscos laborals, ni tampoc l’Estatut dels Treballadors, ni tampoc instarem a una alta en la Seguretat Social, ni a reclamar un contracte de treball”, exposava Parra durant la intervenció en Les notícies del matí, després de la preocupació que havia sorgit en els últims dies en les comissions de la ciutat, atés que molts integrants de la falla solen ajudar els artistes en les tasques de muntatge del monument.
Les declaracions de Silvia Parra donen un respir, sobretot, a aquelles comissions que planten al tomb (un sistema tradicional de muntatge, que es fa a mà i sense l’ajuda de grues i en el qual sol col·laborar un grup de fallers, perquè cal fer força per a alçar el monument). Aquestes falles havien mostrat la seua preocupació davant les inspeccions de Treball.
Parra ha remarcat, durant la seua intervenció en Les notícies del matí, que el compliment de la normativa laboral afecta al personal contractat per compte d’altri. No obstant això, sí que ha deixat ben clar que, si durant les inspeccions que es fan durant la plantà, “hi ha situacions d’economia irregular, com personal treballant sense estar donat d’alta, això no escapa a la verificació de la inspecció”.
La responsable d’Inspecció de Treball de la província de València ha confirmat en Les notícies del matí que les visites del seu departament a les comissions es limitaran enguany a la ciutat de València. En aquest sentit, convidava el sector faller a no veure els inspectors com a una amenaça, sinó com a un col·laborador per a garantir el compliment dels drets i la seguretat de les persones implicades en el muntatge.
A més, Parra ha justificat les inspeccions amb el compliment d’una guia de seguretat laboral, específica per al sector dels artistes fallers, que es va publicar fa uns mesos.
Així mateix, Silvia Parra ha negat que, ara per ara, s’haja imposat cap multa als artistes que s’ha inspeccionat, entre altres raons, perquè ara aquests professionals tenen un termini, fins a l’abril, per a aportar la documentació requerida arran de les visites.
Ara bé, la responsable d’Inspecció de Treball de la província de València no ha confirmat si durant les visites a les comissions del cap i casal s'han apreciat indicis d’irregularitats. “Les inspeccions estan en curs. Duen els seus terminis, per ara s’han fet les visites i se’ls ha deixat una diligència perquè aporten la documentació, amb la flexibilitat que demanava el gremi; per això, a l’abril podran aportar la documentació”, detallava.
Vigilància en la restauració
Paral·lelament a aquestes inspeccions, el punt de mira se centra en un altre sector: el de la restauració, on “tradicionalment” solen haver-hi incompliments de la normativa, “sobretot en horaris nocturns”, segons ha puntualitzat la responsable d’Inspecció de Treball a València, que ha insistit en el fet que les irregularitats ocorren en tots els sectors.
Silvia Parra, aquest dimecres en una entrevista en Les notícies del matí.