Credit Suisse demana un rescat de 50.000 milions d'euros al Banc Central Suís per a frenar la desfeta financera

El banc helvètic vivia dimecres la jornada borsària més negra en perdre un quart del valor i amb les accions en nivells històricament baixos

Logo de Credit Suisse en la façana del banc
Logo de Credit Suisse a la façana del banc / Tyrone Siu (Reuters)

El Credit Suisse, el segon banc més important del país helvètic per valor de mercat, ha amprat 50.000 milions de francs suïssos (vora 50.700 milions d'euros al canvi) al Banc Central Suís per a "enfortir de manera preventiva la liquiditat". L'anunci arriba l'endemà d'haver viscut la jornada borsària més negra, en què ha perdut un quart del seu valor i les accions han caigut fins a nivells històricament baixos, per davall dels dos francs suïssos. La desfeta, que no s'havia vist en els 167 anys que ha estat obert el banc, ha arrossegat a la baixa altres valors de la banca europea. Així, quan els mercats financers i el sector bancari mundial estaven encara calibrant els efectes de la fallida de l'estatunidenc Silicon Valley Bank, un nou terratrémol financer ha estés el pànic en la banca espanyola i europea.

"Credit Suisse està prenent mesures decisives per a enfortir de manera preventiva la liquiditat amb la intenció d'exercir l'opció d'amprar al Banc Nacional Suís fins a 50.000 milions de francs suïssos en el marc d'un servei de préstec cobert, així com un servei de liquiditat a curt termini, que estan totalment garantits per actius d'alta qualitat", ha explicat l'entitat en un comunicat divulgat la matinada d'aquest dijous. A més, ha anunciat "ofertes de Credit Suisse International per a recomprar certs títols de deute sènior d'OpCo per efectiu de fins a aproximadament 3.000 milions de francs suïssos (més de 3.000 milions d'euros)".

La vespra, el Banc Nacional de Suïssa havia avançat que si fora necessari proveiria de liquiditat Credit Suisse i deixava clar que compleix amb els estrictes requisits de liquiditat i capital que s'exigeix a totes les entitats financeres suïsses per a garantir l'estabilitat.

El detonant de la desfeta en borsa del Credit Suisse ha sigut l'anunci del principal accionista, Saudi National Bank, que no injectaria més diners per a donar suport financer a l'entitat helvètica. Però, en realitat, la crisi l'acompanya des de fa més temps. De fet, encadena dos exercicis de pèrdues i l'any passat va deixar-se 7.400 milions d'euros, cinc vegades més que en el tancament del 2021. Ara ha quedat durament colpejat per la desconfiança en la gestió interna i en el sistema bancari en general després de la fallida de tres bancs als Estats Units en una setmana.

En aquest context, va sol·licitar al Banc Nacional Suís i a l'Autoritat Suïssa de Supervisió del Mercat Financer que feren una declaració ferma de suport per a calmar els mercats. Ambdues institucions s'afanyaren a emetre un comunicat conjunt assenyalant que malgrat els problemes del sector financer als Estats Units "no hi ha indicis que apunten un risc de contagi per a les entitats suïsses".

Dia negre en les borses

La negativa del principal accionista del Credit Suisse a aportar més capital sumia aquest dimecres les grans borses europees en un altre episodi de pànic amb el sector financer com a protagonista, el segon en aquesta setmana. El parquet de Milà va caure el 4,61%, Madrid, el 4,37%; Londres, el 3,83%; París, el 3,58%; Frankfurt, el 3,27%; i l'índex Euro Stoxx 50 —que agrupa les majors cotitzades—, el 3,46%. Són els descensos més grans enguany en tots els casos.

Wall Street, d'altra banda, tancava en territori mixt. I el Dow Jones d'Industrials, el principal indicador, va perdre un 0,87% en una nova jornada volàtil en la qual el parquet novaiorqués es veia afectat per la caiguda de les accions del Credit Suisse.

I el principal índex de la Borsa de Tòquio, el Nikkei, ha caigut aquest dijous un 0,8% després de deixar-se 218,87 punts, contagiat també per la desfeta dels mercats europeus.

També et pot interessar

stats