El Consell de Ministres té previst aprovar dimarts noves mesures per a abaixar el preu de la llum

Els canvis arribarien després de l'augment continuat del preu de l'electricitat durant l'estiu, i que aquest dilluns torna a marcar un nou rècord, amb un preu de mitja de 154 euros/Mwh

VÍDEO | Per què fluctua el preu de la llum?
Una factura de la llum / À Punt NTC

El Consell de Ministres aprovarà previsiblement aquest dimarts un nou paquet de mesures amb l'objectiu d'esmortir la pujada del preu de la llum en el mercat majorista, una situació que es manté en el temps i que ha provocat que aquest dilluns torne a registrar-se un màxim històric amb 154 euros/Mwh.

Aquesta xifra supera el rècord que es va marcar divendres amb 152,32 euros. El preu del pool és hui deu euros més car que ahir (144,18 euros), que va ser el diumenge més car des que hi ha registres, i quasi quatre vegades més que el mateix dilluns de 2020, quan es pagava a 43,49 euros.

Per franges horàries, el màxim arribarà als 170 euros entre les 21:00 i les 22:00 h i el mínim als 125 euros de 05:00 a 07:00 h.

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va assegurar dimecres passat al Senat que el govern considerava "retocar, encara que siga de manera provisional", alguns elements fiscals.

Una de les opcions que es contempla és eliminar temporalment l'impost a l'electricitat, que grava el rebut de la llum amb un 5,11%, i que se sumaria a la rebaixa de l'IVA del 21% al 10% i la suspensió de l'impost a la generació elèctrica (7%) fins a finals d'any.

Altres actuacions que l'executiu podria adoptar consistirien a revisar la tarifa regulada o PVPC perquè la factura no estiga tan exposada a les variacions dels preus i obligar les grans elèctriques a subhastar energia entre comercialitzadores i industrials per a evitar possibles batalles legals. 

Així mateix consideren incloure mecanismes de control per a evitar que les males pràctiques d’algunes companyies hidroelèctriques que venen la seua producció quan els preus de mercat estan més alts per a maximitzar els seus beneficis, afecte la butxaca dels consumidors.

El govern espanyol ha presentat dos projectes de llei, un per a traure del rebut de la llum les primes a les renovables a través del Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE) i un altre per a minorar els coneguts com a "beneficis caiguts del cel" d'hidràuliques, nuclears i eòliques anteriors a 2003, que reduiran la factura elèctrica un 15%.

També et pot interessar

stats