La confiança empresarial baixa 2,5% a la Comunitat Valenciana en el quart trimestre

Vora un 28% de les empreses creu que el seu negoci anirà pitjor en els tres mesos que falten per a acabar l’any i sols el 18% és optimista

Obrers treballant en una construcció, el sector que més confía en la situació econòmica d'ací a finals d'any.
Obrers en una construcció, el sector que més confia en la situació econòmica d'ací a finals d'any / À Punt NTC

Les expectatives dels empresaris valencians en la marxa de la seua economia es rebaixen de cara a l’últim tram de l’any. Les dades de l’últim estudi de l’Institut Valencià d’Estadística (IVE), que publica el portal estadístic de la Generalitat, indiquen que l'índex de confiança empresarial baixa un 2,5% en l'últim trimestre del 2022 en comparació amb l'anterior.

Les dades mostren el pessimisme creixent. Així, el 18,3% dels empresaris consultats es mostren optimistes sobre la marxa del seu negoci en aquest últim tram de l'any, mentre que un 27,7% és pessimista (nou punts més). Aquesta diferència en el mateix període de l'any passat era de la meitat (4,5 punts) i, en comparació amb les expectatives del trimestre anterior, era d'1,3 punts.

El més optimista, la construcció

Per sectors, la majoria dels que s’han analitzat mostren un pessimisme més gran. Tenint en compte la baixada de l’ICEH al -2,5%, els sectors que mostren la desconfiança més gran són el comerç (-5%), i el transport i l’hostaleria (-5,4%), mentre que, els menys escèptics són la indústria (-1,8%) i “altres serveis” (-0,5%). L’únic sector optimista és la construcció, que registra un increment de la confiança empresarial de l'1,4%, l´únic valor en positiu de tota la sèrie. 

Les empreses més xicotetes, més pessimistes

L'estadística també mostra el sentir de les empreses segons la grandària. Les més desconfiades, si analitzem aquest indicador, són les empreses que tenen de 10 a 49 treballadors (-7,0%, la caiguda més forta). Mentretant, la resta, encara que amb valors negatius, registren caigudes inferiors. Sols trobem una opinió favorable en les empreses de més de 1.000 treballadors, on la confiança repunta un 1,8%. 

El pessimisme, d'altra banda, afecta tot el territori, encara que en diferents graus. A les comarques de València, la caiguda és menys pronunciada (-0,8%), mentre que a les comarques del nord i les del sud la confiança s’afona quasi en la mateixa mesura, on registra respectivament un -3,7 i un -3,9%, respecte del valor general de l’ICEH a la Comunitat Valenciana. 

L'ombra de la inflació en les xifres

El 65,7% dels negocis no té previst variacions en la plantilla. El 20,2% creu que haurà d’acomiadar algú i els que pensen que podrien contractar algú, se situen en el 14,1%. Pel que fa a la confiança en els preus, l’estudi reflecteix encara els alts nivells d’inflació que patim. Així i tot, un 59,2% declara que mantindrà els preus; un 33,7% confessa que haurà d'apujar-los i solament un 7,1% opina que podrà abaixar-los.   

També et pot interessar

stats