La Comunitat Valenciana és l'autonomia amb més comunitats energètiques de l'Estat

Dels 158 grups d'autoconsum locals que hi ha en tot Espanya, 85 estan al territori valencià

La Todolella inaugura la seua comunitat energètica / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana lidera la creació de comunitats energètiques locals a Espanya. Són grups de consumidors i consumidores, per exemple d'un poble, que s'uneixen per a instal·lar aparells de generació d’energies renovables, com ara plaques solars, i compartir els kilowatts produïts. És una forma d’autoconsum ecològic d’energia que s’està convertint en un èxit al territori valencià: de les 158 comunitats energètiques que hi ha a Espanya, 85 estan a la Comunitat Valenciana. Són més que les 73 de la resta de l'Estat, juntes.

La Todolella (Ports) s'afig des d'aquest dimarts a la llista, ja que finalment ha encés la seua comunitat energètica, que després de dos anys de construcció ja produeix energia per al veïnat. L'hort solar, com ha decidit anomenar aquest grup de plaques fotovoltaiques, produeix 72 quilowatts per segon a repartir entre una cinquantena de famílies del municipi, segons les necessitats de cadascuna, explica el regidor Alfredo Querol.

Per a dur a terme aquesta xicoteta revolució energètica, els veïns i veïnes que n'han volgut formar part s'han constituït en una organització que presideix José Ángel Cerdán, que conta a À Punt Notícies que la seua idea és aconseguir estalviar en la factura de la llum, i produir i consumir una energia molt més neta.

El tècnic en energies renovables de l’empresa instal·ladora de les plaques solars, Javier Montserrat, els dona esperances, i preveu que estalvien d'un 40% a un 50% del que gasten ara. 

Pel que fa al cost de la instal·lació i manteniment de les plaques, qui en forma part paga una quota anual que serà menor que l’estalvi que tindran –assenyala Cerdán– i s’ha finançat amb fons de la Generalitat, concretament de l’IVACE i la Conselleria d’Agricultura. L’Ajuntament –ens informa– s’ha ocupat tant de la gestió de les ajudes com de la instal·lació, i “ha fet bé les coses”.

De moment només todolellans i todolellanes s’hi han apuntat. Altres esperen apuntar-s'hi l’any que ve per a estalviar, però primer volen confirmar que realment la inversió ix a compte. 

També et pot interessar

stats