La compra de l'habitatge absorbeix el 36% del salari i el lloguer, un 43%

El primer any s’han de destinar el 36% dels ingressos bruts anuals a l’adquisició d’una casa, el percentatge més elevat des del 2012, segons el Banc d’Espanya

L'encariment que està patint la vivenda en els últims anys obliga a reservar, cada vegada més sou i estalvis, per a finançar el sostre
L'encariment que està patint l'habitatge els últims anys obliga a reservar, cada vegada més sou i estalvis per a finançar la casa / À Punt NTC

L'esforç per a accedir a un habitatge no deixa d'augmentar. Per a adquirir-ne una es necessiten quasi huit anys de salari brut i el primer any cal destinar per a aquest sostre més del 36% dels ingressos bruts anuals disponibles, el percentatge més gran des del 2012. Això segons les últimes dades facilitades pel Banc d’Espanya.

Però si s'opta pel lloguer, el sacrifici és encara superior, d'un 43%, la xifra més alta de l'última dècada, segons les dades que del portal immobiliari Fotocasa i la plataforma d'ocupació InfoJobs. En el cas d’algunes comunitats autònomes, com ara les Balears, Catalunya, Madrid o el País Basc, s’han de reservar la meitat dels ingressos bruts disponibles del primer any per a tindre accés a un habitatge.

Amb aquestes dades, l'esforç salarial que els ciutadans han de fer per a accedir a una casa està molt per damunt del que recomanen els organismes de control, que consideren que no s'hauria de destinar més del 30% dels ingressos al pagament de la vivenda.

D’acord amb les xifres del Banc d'Espanya, en el quart trimestre de 2022 calien més de 7,8 anys de salari brut, pràcticament un període semblant al trimestre precedent, quan amb 7,9 anys es va registrar la xifra més alta des del 2011. A més, per a pagar les quotes del primer any es necessitava el 36,1% dels ingressos anuals disponibles, màxims des del 2012.

Tot i el creixent esforç econòmic per a una vivenda, aquestes xifres estan per davall del màxim aconseguit en el tercer trimestre de 2007, abans que esclatara la bambolla immobiliària. Aleshores, es necessitaven quasi 9,5 anys de salari brut per a adquirir un habitatge finançat amb un préstec estàndard pel 80% del seu valor.

Per contra, el menor període d’esforç per a accedir a una casa, 2,96 anys, es va donar en els tres primers mesos de 1987, primer any en què el Banc d'Espanya va registrar aquest indicador.

Per part seua, Fotocasa i InfoJobs calculen que els espanyols van dedicar una mitjana de 6,7 anys (81 mesos) del sou íntegre brut al pagament de la hipoteca de l’habitatge comprat el 2022. Aquestes entitats conclouen que actualment estem davant l'esforç salarial més gran que els ciutadans han de fer per a accedir una vivenda per l’encariment històric de l’habitatge.

Segons dades de Fotocasa, el preu de l'habitatge per a llogar a Espanya va tancar 2022 amb un increment anual del 7,4%, fins a situar-se al desembre en 11,03 euros/m² al mes. Per part seua, el salari brut mitjà registrat per InfoJobs l'any passat va ser de 24.395 euros (2.033 euros bruts mensuals en 12 pagues).

També et pot interessar

stats