La població valenciana destina el 42% del salari a pagar el lloguer

El percentatge, calculat en un estudi de Fotocasa i Infojobs, suposa la xifra més alta en deu anys

Viure a grans ciutats com València s'ha convertit quasi en missió impossible a causa dels preus del lloguer
Anunci d'un pis per a lloguer / À Punt NTC

Els valencians i les valencianes destinaren de mitjana el 42% del salari a pagar el lloguer el 2022, segons assenyala un estudi elaborat pel portal immobiliari Fotocasa i Infojobs. La quantitat, més de quatre de cada deu euros de la nòmina, suposa un increment del 3% respecte al 2021 i la xifra més alta de l'última dècada. A Espanya el percentatge és molt semblant, del 43%.

L'any passat, el preu de l'habitatge per a llogar va disparar-se un 7,4% de mitjana en tot l'Estat i va arribar als 11,03 euros per metres quadrat al mes, segons aquest informe. Paral·lelament, el sou brut mitjà va ser de 24.395 euros, per la qual cosa per a arrendar un habitatge de huitanta metres quadrats es necessitava el 43% del salari. La directora d'Estudis i portaveu de Fotocasa, María Matos, ha declarat que l'encariment de l'arrendament ocasiona que l'esforç salarial que el ciutadà fa per a accedir al lloguer estiga molt per damunt del recomanat pels organismes de control europeus, que estipulen que no s'ha de destinar més del 30% al pagament de la vivenda.

Per part seua, la directora de Comunicació i Estudis d'Infojobs, Mónica Pérez, ha comentat que el sou brut mensual, segons les dades que manegen, ha assolit els 2.033 euros el 2022. Això suposa, per tant, una pèrdua del 6,4% en el poder adquisitiu, si es té en compte que la inflació va tancar l'exercici en un 5,7%.

Segons l'estudi presentat aquest dilluns per Infojobs i Fotocasa, en deu comunitats autònomes augmenta la part del salari destinada al lloguer, mentre que descendeix en les altres set. La de les Illes Balears és la comunitat que destina més percentatge salarial a pagar el lloguer passant del 49% el 2021, al 58% el 2022. Així, la Comunitat Valenciana es troba en la part mitjana del rànquing, superada per Catalunya (58%), Madrid (57%), País Basc (52%), les Canàries (49%) i Cantàbria (43%). Extremadura i Castella-la Manxa són els territoris on menys part de la nòmina es destina a abonar la factura del lloguer, el 25 i el 24%, respectivament.

Per províncies, els residents a Zamora (24%), Jaén (23%), Càceres (23%) i Ciudad Real (21%) són els únics que utilitzaren menys d'un quart dels sous per al lloguer. En canvi, la ciutat de Barcelona té el metre quadrat més car d'Espanya, 16,10 euros (+7,3%), per la qual cosa els seus residents destinen de mitjana el 62% seu salari al lloguer, com conclou l'informe de Fotocasa i Infojobs. Les províncies més cares, després de Barcelona són: Guipúscoa (59%), les Illes Balears (58%), Madrid (57%), Màlaga (52%), Las Palmas (51%) i Biscaia (50%). Quant a les valencianes, la de Castelló registra la xifra més baixa, amb un 28% dedicat al pagament del lloguer. Li segueix Alacant, amb un 42% i la de València amb un 45%, el percentatge més alt de tot el territori.

També et pot interessar

stats