El preu dels pisos nous a València es dispara un 50% en tres anys

Un estudi de la UPV insta les administracions a "actuar ja" per a remeiar l'emergència residencial a la capital i l'àrea metropolitana

Preu de la nova vivenda en València / À Punt NTC

El mercat immobiliari de València i l'àrea metropolitana han entrat en una situació límit. En els últims tres anys el preu de les vivendes d'obra nova ha augmentat un 50%, un increment que arrossega la segona mà i el lloguer, ja de partida condicionats per l'oferta reduïda davant de la pressió d'una enorme demanda. És una de les conclusions de l'informe elaborat per la Càtedra Observatori de l'Habitatge de la Universitat Politècnica de València (UPV) corresponent al primer trimestre del 2023, que alerta que les prediccions d'anteriors publicacions s'estan complint.

El director de la càtedra, Fernando Cos-Gayón, insta a "actuar ja" per a remeiar l'emergència residencial. Per a això veu necessari que, de manera coordinada, les diferents administracions col·laboren amb les empreses privades i escometen polítiques que possibiliten un parc d'habitatges sostenible.

L'estudi de la UPV compara els preus dels pisos nous a València registrats entre gener i març del 2023, amb el que costaven en aquest mateix trimestre, però de fa tres anys. La pujada supera el 50%, i les previsions apunten que continuaran encarint-se.

En l'anàlisi de l'obra nova d'edificis plurifamiliars de la ciutat s'observa un increment del preu unitari mitjà de l'habitatge del 17% respecte a les dades de l'informe elaborat en el mateix període de l'any passat, i de l'1% en relació amb l'últim trimestre del 2022. Aquestes dades suposen que es modera l'encariment, però el preu continua a l'alça.

A l'àrea metropolitana, el preu unitari mitjà de l'habitatge també creix si es compara amb les dades de l'estudi corresponent a gener-març del 2022. L'observatori divideix les actuals comarques d'Horta Sud i Nord en tres, en afegir la demarcació extinta corresponent a l'Horta Oest. Així, assenyala que a l'Horta Nord la vivenda ha pujat en un 27%, a l'Horta Oest un 11% i a l'Horta Sud l'augment arriba al 20%.

Preu unitari mitjà d'obra nova plurifamiliar
Preu unitari mitjà d'obra nova plurifamiliar / Càtedra Observatori de l'Habitatge UPV
Preu unitari mitjà de la vivenda per districtes a la ciutat de València
Preu unitari mitjà de la vivenda per districtes a la ciutat de València / Càtedra Observatori de l'Habitatge UPV

En nombre de promocions, s'observa una disminució del 4% respecte a l'informe relatiu al quart trimestre del 2022. Durant els tres primers mesos d'enguany, es registraren a València nou promocions que han eixit a la venda a través de les diferents plataformes. Finalment, l'estudi alerta que el xicotet nombre de noves promocions a analitzar dificulta cada vegada més l'establiment dels diferents preus mitjans per barris i l'extrapolació posterior que permet elaborar les estimacions.

Col·laboració publicoprivada real

La Càtedra considera que l'actuació per a remeiar l'emergència de l'habitatge passa per una col·laboració publicoprivada real i recorda que hi ha multitud de casos d'èxit en països de l'entorn geogràfic i cultural que avalen aquest mecanisme. Insta, a més, a abordar l'actualització de processos administratius que aprofiten la tecnologia per a reduir el temps de gestió de llicències de tota mena, sense oblidar un dels temes més importants: l'ajuda al finançament per al primer accés a la vivenda. En aquest sentit, aposta per crear una línia d'avals amb el suport de l'administració que permeta al comprador abonar l'entrada —la quantitat que no es finança amb préstec hipotecari i que oscil·la entre el 20 i el 30%—.

Finalment, recalca la necessitat "urgent" de posar en marxa un pla d'habitatge protegit integral, amb visió a mitjà i llarg termini. Com a exemple, cita un informe especial sobre aquest assumpte elaborat recentment per aquest organisme dependent de la UPV, en què es portava a terme un estudi del sòl disponible a València i una projecció amb diversos escenaris, segons s'edificara en major o menor mesura en els solars que hi ha. I la conclusió és clara: la construcció d'aquesta classe de pisos reduiria el preu mitjà a València en més del 30%.

També et pot interessar

stats