Trontolla el mercat immobiliari: la compra d'habitatge s'afona un 5,1% i les hipoteques un 18,9%

L'encariment del preu i l'alça dels tipus d'interés frenen les transaccions a Espanya tot i que les caigudes valencianes estan per davall de la mitjana estatal

hipoteques i mercat de la vivenda

Les successives pujades de tipus d'interés del Banc Central Europeu (BCE) amb el consegüent encariment del finançament han començat a desunflar la bambolla en què s'havia instal·lat últimament el mercat immobiliari. La compravenda d'habitatges ha tancat febrer amb una caiguda interanual del 5,1% a la Comunitat Valenciana, mentre que la concessió d'hipoteques s'ha afonat un 18,9%. Les dades, proporcionades pel Consell General del Notariat dibuixen una tendència que consolida i accentua de manera clara la davallada dels últims mesos, tot i que sí que és cert que l'afonament autonòmic és significativament menor que el registrat a escala estatal. En el conjunt d'Espanya, la compra de vivendes descendeix un 13,1% respecte de febrer del 2022 i les hipoteques ho fan en un 24,4%.

Evolució del mercat immobiliari en febrer de 2023
Evolució del mercat immobiliari en febrer de 2023 / À Punt NTC

Només el preu de l'habitatge acaba el mes en positiu tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana. És, de fet, una de les deu autonomies on es registren encariments del metre quadrat, fins a un 3,2%. El percentatge multiplica pràcticament per deu l'increment estatal, que és de només el 0,3% (1.582 euros/m²), però se situa a molta distància d'altres territoris on s'anoten pujades de doble dígit com ara La Rioja (29,1%), Castella-la Manxa (13,7%) o Cantàbria (12,2%). El febrer del 2023, cada metre quadrat en pisos a la Comunitat Valenciana es paga a 1.303 euros, 279 per davall de la mitjana espanyola (1.582). 

De les 48.445 operacions de compravenda de vivendes registrades pels notaris a tot el país, 8.029 corresponen a les comarques valencianes. Per tipologia, les transaccions que més disminueixen són les de pisos, que arriben a 6.009 unitats i suposen un 3,7% menys que el febrer del 2022. Les unifamiliars presenten la caiguda més acusada, fins al 9,1%, i arriben enguany a 2.020 contractes. El preu dels pisos experimenta un encariment del 3,6% en febrer respecte del mateix mes de l'any passat fins a situar-se en 1.298 euros/m², mentre que el dels habitatges de tipus unifamiliar arriba als 1.312 euros/m², un 2,6% més. 

Caiguda generalitzada d'hipoteques

L'afonament del mercat hipotecari és un altre dels indicadors que evidencia com s'està complicant l'accés a la vivenda, especialment per a la població més jove. La concessió de préstecs hipotecaris per a comprar una casa no creix en cap autonomia, encara que a la Comunitat Valenciana la davallada és lleugerament més moderada que en el conjunt d'Espanya en termes interanuals. De les 20.591 que es tancaren durant febrer a tot el país, 2.347 es concentren en el territori, un 18,9% menys que en el mateix mes de 2022. Però al contrari del que passa en l'àmbit nacional, la quantia mitjana dels préstecs creix un 8,9% fins als 117.157 euros. A Espanya, arriben als 144.004 euros (-7,1%). 

El percentatge de compres d'habitatges finançats mitjançant un préstec hipotecari se situa en el 42,5%. A més, en aquesta mena de compres amb finançament, la quantia del préstec va suposar en mitjana el 70,8% del preu.

També et pot interessar

stats