El govern espanyol recupera 50.000 pisos de la Sareb per a lloguer social, 15.000 sense construir encara

El "banc roín" capitalitza les polítiques d'habitatge públic a preus assequibles i cedirà terrenys per a alçar hospitals, escoles i altres serveis

Panoràmica d'edificis a la ciutat d'Alacant
Panoràmica d'edificis a la ciutat d'Alacant / Christophe Faugere (Shutterstock)

Llum verda al pla per a recuperar fins a 50.000 pisos de la Sareb, la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, i destinar-los a lloguer assequible en tot Espanya. El Consell de Ministres ha aprovat la mesura avançada diumenge pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant un acte a València, amb la intenció d'impulsar el parc públic d'habitatge. A Espanya puja a 300.000 pisos, un 3% del total.

El conegut popularment com a "banc roín", organisme creat per l'executiu de Mariano Rajoy per a rescatar els actius immobiliaris tòxics de les entitats financeres rescatades després de la crisi del 2008, passa ara a ocupar un lloc clau en les polítiques d'habitatge públic, tant a escala estatal com autonòmica. La majoria dels pisos que gestiona es distribueixen entre la Comunitat Valenciana, Catalunya i Andalusia. A més, un de cada cinc, aproximadament el 20%, es concentren ací, segons dades oferides pel president de la Generalitat mateix, Ximo Puig.

Dels 50.000 pisos de la Sareb, 35.000 ja estan identificats i 15.000 més es construiran en sòl cedit per aquesta societat pública. La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha advocat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per reconstituir el parc públic d'habitatge a Espanya i per aprofitar el cent per cent dels actius del banc roín.

La Sareb està controlada per l'Estat des de l'any passat. L'entrada en el perímetre públic va suposar un augment de deute de 34.000 milions d'euros per a les arques públiques, ha recordat Calviño, que ha assenyalat que la nova estratègia dissenyada per a l'organisme també inclou la "cessió de terrenys per a construir hospitals, escoles, aparcaments i altres serveis públics".

Un pla de tres eixos

Ara per ara, la Sareb té un estoc d'habitatge per a ús social de 21.000 unitats, tal com ha detallat Calviño. A més, hi ha 14.000 pisos que ja estan habitats i sòl disponible per a desenvolupar fins a 15.000 pisos i projectes addicionals més. Per tal d'aprofitar tots aquests actius, el govern espanyol preveu una estratègia amb tres eixos fonamentals que té com a objectius: "impulsar el parc públic d'habitatge, fomentar la inclusió social i millorar la vertebració i cohesió en tot el territori nacional".

En primer lloc, la mobilització dels 21.000 habitatges que integren les existències actuals de la Sareb. D'aquests, 9.000 estan ja preparats per a la venda i 12.000 més estan pendents d'obres de finalització o habitabilitat, ha explicat la vicepresidenta primera. En aquest punt s'està treballant per a articular acords de venda tant amb comunitats autònomes o municipis. Calviño, com a exemple, ha destacat que la Sareb ja ha negociat amb la Comunitat Valenciana la mobilització de vora 500 pisos.

El segon aspecte passa per la gestió proactiva dels 14.000 habitatges de la Sareb que estan ja habitats. En aquest sentit, la també vicepresidenta primera del govern espanyol ha apuntat que des del mes de gener està en marxa un programa de lloguer social i acompanyament a les famílies vulnerables que viuen en vora 9.000 d'aquestes cases. S'ofereixen, entre altres qüestions, lloguers que tenen en compte els nivells de renda i també assessorament perquè regulen la seua situació, busquen faena o puguen demanar subvencions com l'ingrés mínim vital. Amb aquest pla s'està prestant acompanyament especial per a més de 400 famílies, ha puntualitzat Calviño.

Finalment, el tercer eix és un projecte de cessió de terrenys mitjançant un esquema de col·laboració publicoprivada. Segons ha recordat la ministra, la Sareb té disponible terreny urbanitzable per a alçar-hi fins a 15.000 pisos addicionals destinats a lloguer social o assequible.

També et pot interessar

stats