La Comunitat Valenciana concentra vora 8.900 pisos de la Sareb, el 20% d’Espanya

Tenint en compte la relació poblacional, Castelló triplica els habitatges de València i multiplica per sis els d’Alacant

La Sareb a la Comunitat Valenciana

Vora el 20% dels pisos que gestiona la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) i que, per tant, són susceptibles d'incloure's en el pla d'habitatge social que aquest dimarts aprovarà el Consell de Ministres estan a la Comunitat Valenciana. El percentatge l'ha facilitat aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha responsabilitzat la "desfeta" de les caixes d'estalvi de la disponibilitat actual de vivendes Sareb en el territori: "Açò ve d'un temps que ens convé recordar, la desfeta de totes les entitats financeres valencianes, que hem pagat entre tots els espanyols i ara ens dona aquesta oportunitat", ha dit, en referència a la mesura anunciada per l'homòleg espanyol, Pedro Sánchez, de visita diumenge a València.

En concret, el mandatari socialista va avançar que l'executiu estatal mobilitzarà 50.000 habitatges del parc de Sareb per a fomentar els lloguers a preu assequible. Aniran destinades, fonamentalment, a joves i famílies vulnerables. A més, s'han compromés a elevar del 3 al 20% l'habitatge públic a Espanya en els pròxims vint anys.

El president valencià ha acollit positivament la iniciativa, que veu com una "oportunitat" de "rehabilitar" allò que "el PP va arruïnar", segons ha dit en referència als governs anteriors. "Ara el conjunt dels espanyols i espanyoles hem aconseguit rehabilitar-ho pagant i es tracta que, almenys, servisquen per a la majoria social", ha afegit.

El mapa valencià de la Sareb

De les vora 8.900 vivendes a la Comunitat Valenciana i tenint en compte la relació poblacional, Castelló, amb 3.051, triplica els habitatges de València (4.045) i multiplica per sis els d’Alacant (1.801). 

A més de les vivendes de la Sareb ja construïdes, a la Comunitat Valenciana hi ha altres 3.400 en obres i 6.400 unitats de terreny disponibles, ha explicat Puig des de Cullera, on ha assistit a la festivitat de Sant Vicent Ferrer. Aquesta quota situa a l'autonomia en molt bona posició per a captar els nous habitatges que mobilitzarà el govern central.

El dirigent socialista ha desgranat algunes xifres de la distribució per ciutats d'aquest tipus de pisos en el territori: València concentra 279 vivendes de la Sareb i en té 30 en construcció; Castelló de la Plana en té 272 i 233 en obres; a Alacant, per la seua banda, n'hi ha 82 i 69, respectivament, mentre que a Elx i Cullera els pisos Sareb apugen a 69 i 64, respectivament. El cap del Consell ha precisat que, a més, hi ha sòl no terciari en totes aquestes ciutats per a poder desenvolupar-hi noves promocions.

A banda de la Comunitat Valenciana són Andalusia, Catalunya i Madrid els territoris que concentren la xifra més gran d'habitatges que gestiona la Sareb. Tal com ha apuntat aquest dilluns la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, aquestes quatre autonomies constitueixen el principal mapa d'actuació sobre aquest tipus de pisos. L'objectiu del programa anunciat per Pedro Sánchez, ha remarcat la ministra del ram, és "recuperar els actius que té la Sareb gràcies a l'esforç dels espanyols i destinar-los a habitatges per al lloguer social".

Segons la titular de Vivenda, existeixen una sèrie de pisos de la Sareb "que estan en un procés de regularització i habitades per persones que ja han aconseguit pactar un lloguer social". "21.000 habitatges més", ha afegit, "seguiran aquest mateix destí i, d'altra banda, el que també es pretén és mobilitzar sòls que poden donar origen a 15.000 habitatges addicionals en règim de lloguer social, a través de fórmules com a drets de superfície o col·laboració publicoprivada".

El govern espanyol nega que la recuperació de pisos Sareb es vincule en exclusiva a les zones que es declaren tensionades. "Hem identificat quina part del parc pot destinar-se a vivenda social i estem veient com articular-hi acords no sols amb ajuntaments i comunitats autònomes, també amb ONG", ha remarcat la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. La també ministra d'Economia ha assenyalat que amb la Comunitat Valenciana s'està negociant "un acord molt important" sobre la matèria per a "aprofitar" tot el sòl i els habitatges disponibles.

Recels dels socis, rebuig de l'oposició

Les reaccions a la mesura del govern espanyol no s'han fet esperar a un costat i l'altre de l'espectre polític. Des de Compromís, el diputat i candidat a la Generalitat, Joan Baldoví, ha assegurat que "ja tardava" una iniciativa en aquesta direcció. "Benvinguda, però tant de bo ens haguérem estalviat probablement molts drames socials", ha expressat, per a criticar després que "tres anys per a aprovar la llei d'habitatge han sigut molts". Un retret en referència a l'acord tancat recentment entre el govern espanyol, Esquerra Republicana i Bildu per a tirar avant l'esmentada norma de forma definitiva en el Congrés.

Des de l'ala morada de l'executiu estatal també valoren positivament la mesura, a pesar que la desconeixien fins ahir mateix. La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha admés aquest dilluns que no sabia res de la decisió de Sánchez, però en tot cas ha assenyalat que "respon perfectament" al que el seu partit reclama des de fa diversos anys. "Em té igual si és per electoralisme o per un altre motiu, el punt fonamental és que després de tota la legislatura negociant tenim, d'una vegada per totes, llei d'habitatge i eixa mobilització de les vivendes de la Sareb", ha remarcat en una entrevista en RNE.

Des de l'oposició, el PP ha qualificat la mesura d'"ocurrència" i assegura que "en contraposició al fum", ells oferiran una alternativa en matèria de vivenda "responsable i solvent", en paraules del coordinador nacional, Elías Bendodo.

També et pot interessar

stats