Un informe de la OCDE conclou que els sous espanyols són uns dels que més han caigut

Sánchez demana a l’organització empresarial reprendre la negociació col·lectiva sobre l’increment dels salaris

Imatge d'un supermercat / À Punt NTC

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha demanat a la Conferència Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE) que torne a la taula de diàleg sobre negociació col·lectiva amb els sindicats per a aprovar "definitivament" una senda d'increments en els salaris reals. Ha fet la petició durant la compareixença al Senat aquest dimarts de vesprada després de conéixer-se l'informe Taxing Wages 2023 de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), on s'apunta que els sous dels espanyols van registrar el 2022 una contracció del 5,3% en termes reals, i Espanya és el país amb la novena caiguda més gran entre els 38 països de l'OCDE. I això en un context inflacionista, el que es tradueix en un deteriorament del poder adquisitiu dels treballadors i treballadores.

Segons el parer de Sánchez, actualment els marges empresarials "estan augmentant més que els salaris", i per això també ha posat l'accent en la necessitat d'aportar més transparència de cara a les negociacions entre sindicats i patronal, en referència a un observatori per a vigilar els marges empresarials que acaba d'anunciar. En opinió del president, aquest observatori llançarà també "poder de decisió" als agents socials a l'hora de negociar col·lectivament aquest pacte de rendes.

En un sentit semblant s'ha pronunciat la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que ha reclamat a les patronals CEOE i Cepyme que estiguen "a l'altura del seu país" i s'asseguen amb els sindicats a negociar pujades salarials. En roda de premsa aquest dimarts després de reunir-se amb el ministre de Treball del Brasil, Luiz Marinho, Díaz ha subratllat que hi ha extensos marges empresarials per a revalorar salaris i que, per tant, "no hi ha cap excusa" per a reprendre les negociacions amb els sindicats per a un nou acord marc de negociació col·lectiva.

Pel que fa a l’informe de l'OCDE i la baixada d’un 5,3% en els salaris reals a Espanya, la ministra ha manifestat que cal una "reforma estructural" de la fiscalitat perquè s'acaben "els privilegis" i paguen més els que més tenen. "Això no va d’apujar o abaixar impostos, sinó de qui paga els impostos", ha postil·lat. 

Sindicats demanen repartir beneficis per a l’1 de maig

Amb motiu del Primer de Maig, dia dels treballadors i treballadores, els sindicats UGT i CCOO es manifestaran amb el lema "Apujar salaris, abaixar preus, repartir beneficis". Els dos sindicats han fet una crida als treballadors per a eixir al carrer i demostrar la força que tenen per a aconseguir unes condicions de treball dignes.

Així s'han expressat en roda de premsa el secretari general de la UGT-PV Comarques de Castelló, Francisco Sacacia, i el secretari general de CCOO PV Comarques del Nord, Albert Fernández.

Sacacia ha assenyalat que l’últim any s'han aconseguit coses, però ara la situació és complicada perquè els preus estan molt alts, sobretot els dels aliments i la hipoteques, i el combustible no està baixant. "L'increment dels salaris no ha compensat la diferència de la carestia", ha lamentat.

Albert Fernández, per la seua part, ha reivindicat una pujada dels preus que es paga als productors de l'agricultura i la ramaderia per a aconseguir una economia diversificada a la província, així com una fiscalitat progressiva. Així mateix, ha apuntat a la necessitat que els empresaris repartisquen la riquesa i s'assenten en la negociació col·lectiva.

També et pot interessar

stats