La població valenciana destina el salari de cinc anys i mig per a pagar la hipoteca

Castelló és la província on menys temps es tarda a saldar el préstec i Alacant la que més, segons un estudi de Fotocasa i InfoJobs

Per a una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys, amb euríbor més un diferencial del 0,99%, l'alça serà d'uns 32 euros al mes
La compra d'una vivenda i el pagament del préstec es complica per a la majoria de la població / Arxiu

La compra d'una vivenda i el pagament del préstec es complica cada vegada més per a la majoria de la població per la pujada de preus i l'alça dels tipus d'interés. Segons un informe del portal immobiliari Fotocasa, de mitjana, cada valencià o valenciana ha de dedicar íntegrament el sou brut de cinc anys i mig (66 mesos) per a pagar la hipoteca d'un habitatge adquirit el 2022. És un període de temps semblant al que necessitava el 2012, en plena crisi per l'esclat de la bambolla immobiliària.

La conclusió s'extrau de l'estudi "Relació de salaris i la compra d'habitatge el 2022", basat en les dades dels salaris mitjans de les ofertes arreplegades en la plataforma InfoJobs i en els preus mitjans de l'habitatge de segona mà en venda de l'Índex Immobiliari Fotocasa.

El preu de la vivenda a la venda a València va tancar el 2022 amb un increment anual del 8,8% i se situava al desembre en 1.575 euros per metre quadrat. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà registrat per InfoJobs, que el 2022 era de 22.991 euros —1.916 bruts mensuals si ho dividim en dotze pagues—, la població valenciana tarda cinc anys i mig del sou íntegre (66 mesos) per a una vivenda de 80 metres quadrats. A Espanya, el període és encara més llarg: més de sis anys.

Es tracta de l'esforç salarial més gran que la ciutadania ha realitzat per a fer front al pagament de sa casa, assenyalen els portals, ja que el preu de compra ha assolit la pujada més elevada no sols de l'últim any, sinó de tota la sèrie històrica, des que l'Índex Immobiliari Fotocasa té registres. Això vol dir que el cost de l'habitatge mai s'havia encarit tant en un període de temps tan curt.

Dins de la Comunitat Valenciana, és la província d'Alacant la que més esforç requereix per a saldar el deute d'una hipoteca: 6,4 anys de jornal. A la de València se'n tarda 5,2 i a la de Castelló no n'arriba ni a quatre. És la demarcació on els residents necessiten menys temps per a pagar l'habitatge, 3,9 anys de salari (47 mesos), i la que compta amb el metre quadrat més barat de tot el territori. L'any 2022 va tancar-se amb un increment anual del 4,7% i, al desembre, el preu se situava en 1.173 euros per metre quadrat.

El rànquing de comunitats autònomes que més temps dediquen a pagar la hipoteca són, per aquest orde: Balears (11,3 anys), Madrid (10,4 anys), País Basc (9,2 anys), Catalunya (8,6 anys) i les Canàries (7,2 anys).

També et pot interessar

stats