Noves ajudes antiinflació: 250 euros mensuals per al lloguer dels joves i un bo hipoteca

La Generalitat activa un paquet de mesures addicionals amb 48 milions d'euros per a protegir el dret a la vivenda

Espanya, Puig i Illueca, reunits aquest dijous en el Palau de la Generalitat
Espanya, Puig i Illueca, reunits aquest dijous en el Palau de la Generalitat / À Punt NTC

El govern valencià xafa l'accelerador en la recta final de la legislatura i anuncia un nou paquet de mesures per a redoblar la lluita contra la inflació, que s'afegeixen al bo de 90 euros per a la cistella de la compra que es va presentar dimarts. Aquest dijous s'han anunciat dues noves iniciatives per a garantir el dret a la vivenda, acordades en una reunió a tres bandes entre el president de la Generalitat, Ximo Puig, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, i el conseller d'Hisenda, Arcadi España. Es tracta d'ajudes directes per a la promoció del lloguer entre els joves i un bo perquè les famílies vulnerables puguen compensar l'increment de les hipoteques. Conjuntament, el paquet comporta una inversió pública de 48 milions d'euros i ple del Consell l'aprovarà divendres en forma de decret.

Puig, Illueca i España han acordat intensificar la resposta que està donant l'administració autonòmica a l'augment de la inflació, que ha tancat març més moderada, en el 3,3% interanual. Els preus, desbocats des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna, no s'han abaratit, però sí que creixen de forma més lenta que ara fa un any. La prioritat del Consell, davant aquesta situació econòmicament adversa per a les llars valencianes, és ajudar les famílies més vulnerables i impulsar "polítiques útils de primera necessitat".

En primer lloc, s'ha establit un reforç del bo jove de lloguer amb l'aportació extraordinària de 30 milions d'euros, que se sumaran als 22,8 que ha d'aportar el Ministeri de Transports, ha explicat Illueca. Una línia d'ajudes addicional amb què el Consell espera arribar a 8.900 joves, que rebran un suport de 250 euros mensuals durant dos anys. 

Així serà el nou bo per a ajudar a pagar la hipoteca
Així serà el nou bo per a ajudar a pagar la hipoteca / À Punt NTC

D'altra banda, es posa en marxa un fons de 18 milions d'euros per a activar bo destinat a pal·liar la pujada dels tipus d'interés i compensar l'increment de les hipoteques a tipus variable. D'aquesta mesura podran beneficiar-se les rendes mitjanes i baixes. La Generalitat calcula que arribarà a unes 30.000 famílies valencianes.

Serà una ajuda directa i única per hipoteca que podran sol·licitar aquelles persones a les quals se'ls haja revisat la hipoteca des de l'1 d'abril de 2022 i hagen vist pujar els interessos més d'un 30%. Per a aquests casos s'han previst dos supòsits. El primer és una subvenció de 600 euros per a famílies amb ingressos de fins a 25.200 euros i que dediquen almenys el 40% a la quota de la hipoteca. El segon és una de 300 euros, dirigida a les unitats amb ingressos de fins a 33.600 euros i que dediquen almenys el 50% a la hipoteca.

El bo podrà començar a demanar-se al maig, de manera telemàtica, i s'estendrà fins a l'1 de setembre d'enguany. La Generalitat habilitarà pròximament una xarxa d'assistència i informació per a les persones interessades.

Ambdues mesures de suport seran compatibles amb una deducció fiscal de fins a cent euros per a rendes individuals de fins a 30.000 euros i les conjuntes de 47.000 euros.

També et pot interessar

stats