La Comissió Europea augmenta la previsió de creixement de l’economia espanyola fins a l’1,4%

L’organisme europeu situa la inflació fins al 4,4% enguany, dos punts percentuals menys que al conjunt d’Europa

La ministra d'Assumptes Econòmic, Nadia Calviño, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un ple del Senat de gener
La ministra d'Afers Econòmic, Nadia Calviño, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un ple del Senat / Carlos Luján (Europa Press)

L'economia espanyola creixerà un 1,4% el 2023, segons les previsions de la Unió Europea. La xifra suposa quatre dècimes més que la previsió de la tardor. Pel que fa a l’any que ve, l’organisme europeu preveu que el creixement repunte fins al 2%.

En comparació amb les previsions de la tardor, el creixement per al 2022 va ser superior en un punt percentual, situant-se en el 5,5%. Brussel·les atribueix aquesta xifra a un primer semestre més fort del que es preveia, en particular, al segon trimestre del 2022, així com a la desacceleració menys pronunciada de l'últim trimestre.

D’acord amb els càlculs de la Unió Europea, la previsió de la inflació espanyola es redueix fins al 4,4% per a l'actual exercici, quatre dècimes per sota del descens que Brussel·les augurava al novembre per al 2023, mentre que la xifra manté una previsió de reducció del 2,3% per al 2024.

Aquesta xifra se situa, a més, per davall del pronòstic comunitari d'inflació, que es preveu que descendisca fins al 6,4% a tota la Unió Europea al llarg d’enguany, enfront de l'anterior previsió del 7%, i fins al 2,8% el 2024, també dues dècimes per davall de les previsions de novembre.

S'espera que els efectes de la inflació es vegen parcialment alleujats per les mesures aplicades pel govern espanyol per a mitigar l'impacte dels elevats preus de l'energia, com les retallades de l'IVA per a l'electricitat i el gas, o el nou paquet presentat el desembre, que inclou un bo de descompte addicional en les factures d'electricitat per a les llars vulnerables i la reducció de l'IVA en determinats productes alimentaris.

També et pot interessar

stats