L'economia espanyola creix un 5,5% el 2022 després d'avançar un 0,2% en el quart trimestre

Encadena el seu segon creixement anual després de l'avanç del 5,5% que va registrar el 2021 i que va suposar el retorn a taxes positives després de la pandèmia

Cotenidors al port de València / Autoritat Portuària de València
Cotenidors al port de València / Autoritat Portuària de València

L'economia espanyola ha crescut el 2022 un 5,5%, el mateix que el 2021, després d'anotar-se en l'últim quart de l'any un repunt trimestral del 0,2%, el mateix percentatge que en el trimestre anterior, segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, l'economia espanyola encadena el 2022 el seu segon creixement anual consecutiu després de l'avanç del 5,5% que va registrar el 2021 i que va suposar el retorn a taxes positives després del descens històric del PIB de l'11,3% provocat per la irrupció del coronavirus.

L'avanç del PIB del 5,5% registrat el 2022 supera en 1,1 punts la previsió de creixement del govern per a aquest exercici (4,4%) i està per damunt de les projeccions d'alguns organismes com l'FMI (5,2%), el panell de Funcas (5%) i el Banc d'Espanya (4,6%).

La ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ja havia avisat que la previsió de l'executiu es quedaria curta i que el creixement de 2022 se situaria per damunt del 5%.

El seu departament ha destacat que el creixement s'ha aconseguit "en un context internacional de gran incertesa", marcat per les conseqüències de la guerra de Rússia a Ucraïna, la qual cosa evidencia la "gran solidesa i resiliència" de l'economia espanyola.

La demanda nacional va aportar 2,8 punts al creixement del PIB el 2022, xifra 2,4 punts inferior a la del 2021, mentre que la demanda externa va contribuir amb 2,6 punts, 2,3 punts per damunt de l'exercici anterior, "gràcies al dinamisme de les exportacions", segons Economia.

En el cas de la demanda interna, el Ministeri ressalta que "ha aguantat bé l'impacte de la inflació i de la pujada de costos", amb un creixement del consum privat i de la inversió superior al 4%.

A preus corrents, el PIB del 2022 es va situar en 1.328.922 milions d'euros, un 10,1% més que el 2021. "Espanya pràcticament ha recuperat el nivell de PIB previ a la pandèmia", subratlla el ministeri que dirigeix Nadia Calviño.

En taxa interanual, el PIB del quart trimestre va créixer un 2,7%, la qual cosa suposa 2,1 punts menys que en el trimestre precedent (4,8%), degut, sobretot, a una menor aportació de la demanda interna.

També et pot interessar

stats