El Col·legi d'Economistes alerta que la renda per càpita valenciana està catorze punts per davall de l'espanyola

El president, Juan José Enríquez, explica que les previsions de creixement són bones, però que s'ha de recuperar el poder adquisitiu que els valencians han perdut els últims vint anys

El degà president del Col·legi d'Economistes de València, Juan José Enríquez, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

L'economia valenciana comparteix les bones previsions de creixement d'Espanya, segons els economistes. No obstant això, s'ha de recuperar el poder adquisitiu dels valencians que han anat perdent els últims vint anys. "La Comunitat Valenciana té un 86% de la renda per càpita espanyola i estem catorze punts per davall de la mitjana".

És el diagnòstic que ens acaba d'oferir a Les notícies del matí el degà president del Col·legi d'Economistes de València, Juan José Enríquez, que recorda que aquesta autonomia té uns problemes estructurals que ens han provocat la pèrdua progressiva de la renda per càpita.

"La situació econòmica no la percebem malament, el que passa és que a la Comunitat Valenciana persisteixen any rere any problemes estructurals que no es resolen: productivitat, baixa renda per càpita, d'infrafinançament, de baix estoc de capital públic i de baixos costos".

Uns problemes que indica que s'han de solucionar per a recuperar "el que hem perdut en els últims vint anys de minva de poder adquisitiu i de renda per càpita en relació amb la resta dels espanyols".

L'impost de successions i l'impost de patrimoni

L'economista també s'ha pronunciat sobre la mesura del Consell de reduir l'impost de successions. Assegura que la majoria dels professionals als quals preguntaren la veien positiva, "ja que la consideren una segona tributació", però diu que en la pràctica afecta poc la ciutadania, perquè disposa de patrimonis xicotets.

I continuant amb els impostos, el president del Col·legi d'Economistes de València creu que la Generalitat hauria de "retocar" l'impost de patrimoni i rebaixar-lo per a deixar-lo en la quantia de l'impost de les grans fortunes, ja que "el tipus de gravamen és molt alt, del 3,5%". A més, ha afegit que l'impost de patrimoni "pràcticament no existeix als països del nostre entorn".

"Rebuig absolut" a la proposta d'Aragonès d'un concert econòmic propi a Catalunya

D'altra banda, el degà dels economistes de València ha mostrat un "rebuig absolut" a la proposta del president català, Pere Aragonès, d'un concert econòmic propi a Catalunya, com el que tenen el País Basc i Navarra.

Afirma que "el sistema de la quota és insolidari i provoca que aquestes comunitats autònomes estiguen 'superfinançades'". "La quantitat que entreguen com a contingent a la resta d'espanyols està moltíssim per davall de la quantitat que haurien d'aportar pels serveis comuns que reben", ha destacat.

També et pot interessar

stats