Aragonès anuncia una proposta de finançament perquè Catalunya recapte i gestione tots els seus impostos

Ho ha dit en una compareixença després del consell extraordinari del govern autonòmic

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, durant el seu discurs als mitjans
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, durant el seu discurs als mitjans / Efe
23 de novembre 2023 - 20:54

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous de vesprada que ha demanat a la Conselleria d’Economia i Hisenda que redacte una proposta de “finançament propi, específic i singular” que implique “recaptar tots els impostos per part de la Generalitat de Catalunya” i “el traspàs de tota la gestió tributària”; això inclouria també la inspecció, la regulació dels tributs i l’execució de les inversions. Es vol adaptar el sistema “a les necessitats i preferències de Catalunya” i “acabar amb el dèficit fiscal”. Així, l’autonomia seria la responsable “de la garantia que aquestes inversions es duen a terme”. 

Ho ha dit en una compareixença després del consell extraordinari del govern autonòmic que s’ha celebrat aquest dijous. “Hui fixem objectius per millorar el dia a dia de la ciutadania, que és pel que som aquí”, ha afirmat Aragonès, que ha dit que el seu govern aprofitarà al màxim “les oportunitats de l’aprovació de l’amnistia”, que permet “iniciar una nova etapa”.

Per al líder català, s’ha “renovat el compromís” per a continuar amb les negociacions amb l’Estat, “per tal de fixar, al llarg d’aquesta legislatura (en els pròxims quatre anys), les condicions perquè la ciutadania de Catalunya puga decidir, votant, el futur del país”.

“El que era impossible fa unes setmanes ja ha començat a tramitar-se i serà una realitat en els pròxims mesos”, ha indicat el president de la Generalitat de Catalunya. A més, s’ha congratulat que la nova llei “acabe amb la repressió, l’exili forçat, les inhabilitacions, les multes i les amenaces de presó, que continuen encara hui per part d’alguns elements de la judicatura, amb un clar biaix polític”. Un fet que “és una gran victòria de país” per a Aragonès. 

Això sí, ha matisat que actuaran “amb tota l'exigència cap al govern de l’Estat” perquè els acords són “ambiciosos”. “El desplegament i la continuïtat d’aquests acords determinarà el desplegament i la continuïtat de la legislatura al Congrés dels Diputats”, ha alertat. 

A més, el també coordinador d’ERC ha anunciat la creació del comissionat per al traspàs integral de Rodalies, operat per Renfe, perquè siga responsabilitat de la Generalitat catalana, un acord amb l'executiu espanyol que “dona resposta a una reivindicació històrica”; el servei estarà vinculat al departament de Territori, amb la consellera Ester Capella. Al capdavant d’aquesta gestió, el govern autonòmic ha posat un equip d’experts en el sistema ferroviari, liderat per Pere Macias, ja al capdavant del Pla de Rodalies. 

El PSOE defén les tres comissions pactades amb ERC i Junts

Aquesta mateixa vesprada, Patxi López, portaveu del PSOE al Congrés, ha defés davant dels mitjans els pactes del PSOE amb ERC i Junts per a crear tres comissions. "Encara s'han d'aprovar en plens ordinaris", segons ha recordat, i ha negat que siguen "per a controlar el poder judicial, en tot cas serveixen per a controlar el govern".

El portaveu socialista ha acusat el PP de "dissimular i desviar l'atenció", perquè una de les comissions és "per a analitzar el que es coneix com a policia patriòtica, que va nàixer del govern del Partit Popular". La comissió Pegasus és per a conéixer "què ha passat amb eixa ferramenta: si s'ha utilitzat i com, si per a espiar o atacar l'adversari", ha aclarit. "La tercera és la dels atemptats", ha conclòs López.

També et pot interessar

stats