El PIB espanyol s'accelera al final del 2023 i tanca amb un creixement del 2,5%

L'economia encadena tres anys a l'alça i se sustenta enguany en la fortalesa del consum de les llars

Un carrer comercial al centre de València
Un carrer comercial al centre de València / Shutterstock

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dimarts que l'economia espanyola ha tancat el 2023 amb un avanç del 2,5% després que en el quart trimestre haja crescut dues dècimes, fins al 0,6%. El creixement anual del PIB és, per tant, una dècima superior del que esperava el govern estatal. A més, permet al país encadenar el tercer any consecutiu en alça, tot i que més moderada que en 2021 (+6,4%) i 2022 (+5,8%). Aquest trienni d'augment econòmic s'ha produït després del descens històric que va experimentar el PIB en 2020, d'un 11,2%, per la irrupció del coronavirus.

L'INE manté el patró de creixement anual, amb una aportació de la demanda nacional (consum i inversió) d'1,7 punts percentuals i una contribució de la demanda externa (exportacions i importacions) de 0,8. L'impuls de l'economia espanyola s'ha sustentat en la fortalesa del consum de les famílies, impulsat per la creació d'ocupació i del consum públic i també en la bona evolució del sector exterior, en un context en què els tipus d'interés estan en el nivell més alt de les dues últimes dècades. La inversió, particularment l'empresarial, ha mostrat més debilitat i continua sense recuperar els valors anteriors a la pandèmia. En conjunt, en 2023 el consum de les llars va créixer un 1,8% i el de les administracions públiques un 3,8%, mentre que la inversió va avançar un 0,8%.

El PIB a preus corrents per al 2023 —el valor monetari de la producció de béns i serveis de demanda final— es va situar en 1.462.070 milions d'euros, un 8,6% superior al del 2022.

Creixement trimestral del 0,6% impulsat pel consum

Respecte de les dades avançades al gener, l'ens estadístic ha rebaixat una dècima el creixement del consum de les llars en el quart trimestre, que es queda en el 0,2%. També retrocedeix quatre dècimes el consum final de les administracions públiques, fins a l'1%. Així i tot, el consum ha estirat en bona part del creixement econòmic en els últims tres mesos del 2023, ja que la inversió empresarial en maquinària i béns d'equip es va enfonsar fins al 4,7%, mentre que la d'habitatge i construcció va cedir el 0,3%. En tots dos casos, ha resultat ser menys del que es calculava en el balanç provisional del gener, 4,8% i 0,7%, respectivament. També ha aportat al creixement trimestral l'avanç de les exportacions del 2,7%, dues dècimes menys del que es preveia.

Amb els reajustaments de l'INE, la composició del creixement trimestral va ser de 0,4 punts percentuals aportats per la demanda nacional i 0,2 punts sumats per l'externa.

Tots els grans sectors d'activitat registraren increments trimestrals: l'agricultura, ramaderia i pesca (+5,3%), la indústria (+2,3%) i la construcció (+1,2%), mentre que els serveis a penes van avançar un 0,1%. L'estancament d'aquest sector es deu als retrocessos d'activitats com el comerç, el transport i l'hoteleria, les activitats financeres i les artístiques i recreatives.

Pel que fa a les rendes, la remuneració dels assalariats puja l'1,2% trimestral, mentre que l'excedent d'explotació brut (equiparable al marge de les empreses) es va incrementar un 8,3%. Els impostos nets sobre la producció i les importacions van caure el 12%.

També et pot interessar

stats