El BCE manté els tipus d'interés en el 4,5%, el nivell més alt des del 2001

El regulador deixa el preu dels diners en màxims, a pesar que la inflació a l'eurozona està a la baixa i s'espera que tanque 2025 en l'objectiu del 2%

Façana de la seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt
Façana de la seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt / Arne Dedert (DPA)

El Banc Central Europeu (BCE) ha complit amb les expectatives i ha mantingut per quarta vegada consecutiva els tipus d'interés en el 4,5%. D'aquesta manera, la taxa que es pren de referència per a les operacions de refinançament continuarà invariable i se situa en els nivells més alts des de fa més de dues dècades, a pesar que la inflació continua baixant a l'eurozona i s'espera que arribe a l'objectiu del 2% el 2025.

El consell de govern de l'organisme regulador, que s'ha reunit aquest dijous a Frankfurt, també ha decidit deixar sense canvis la facilitat de crèdit —la que presta als bancs a un dia— en el 4,75%, mentre que la de dipòsit —que remunera l'excés de reserves a un dia— seguirà com fins ara en el 4%.

L'entitat monetària assegura que els tipus d'interés estan en valors que, si es mantenen durant un període prou llarg, contribuiran "de manera substancial" a aconseguir l'objectiu d'una inflació a mitjà termini. A més, destaca que les decisions futures es basaran en la seua valoració de les perspectives del comportament dels preus, la dinàmica de la inflació subjacent —que es calcula excloent l'energia i els aliments frescos— i la transmissió de la política monetària a l'economia.

Juntament amb els tipus, el BCE ha revisat a la baixa les perspectives d'inflació per als pròxims exercicis. En l'última actualització estableix que se situarà en el 2,3% el 2024 i assolirà el buscat 2% el 2025. Arribar una taxa de creixement de preus d'aquesta magnitud és l'aspiració de les economies perquè és suficientment baixa per a parlar d'estabilitat i, alhora, proporciona marge per a reduir el risc de deflació. Per a 2026 s'estima que tancarà en l'1,9% anual.

En el cas del creixement econòmic, també rebaixa la projecció fins al 0,6% el 2024, amb una activitat moderada a curt termini que es recuperarà fins a incrementar-se un 1,5% en 2025 i un 1,6% el 2026.

Els tipus d'interés de l'eurozona es troben en el nivell més alt des de 2001 i encadenen deu pujades ininterrompudes que s'han succeït des de juliol de 2022 fins a setembre de 2023, amb augments que han oscil·lat entre els 25 i els 75 punts bàsics. L'ens bancari va posar fre a aquest cicle d'encariment del preu dels diners el passat 26 d'octubre, quan per primera vegada va mantindre invariables els tipus en el 4,5%.

També et pot interessar

stats