Els tipus d'interés baixaran el 2024, però les famílies notaran l'alleujament a final d'any

La ministra d'Assumptes Econòmics es reuneix aquest dilluns amb representats bancaris per a analitzar la possible ampliació d'ajudes a les rendes mitjanes

hipoteques i mercat de la vivenda
Els tipus d'interés baixaran entre març i juny del 2024 / À PUNT NTC

L'accés a l'habitatge s'ha complicat en els últims anys per a moltes famílies que veuen que els preus de la compravenda pugen progressivament. La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, es reuneix aquest dilluns amb els representants de les entitats financeres per a estudiar la possible ampliació per a les rendes mitjanes de les mesures d'alleujament hipotecari que ja s'apliquen a les famílies més vulnerables.

El Banc Central Europeu va decidir aquesta setmana mantindre els tipus d'interés en el 4,5%, la quota més elevada des del 2001, amb la mirada posada en futures retallades. Les veus expertes coincideixen que els tipus d'interés es reduiran un 0,75% durant el 2024, però discrepen sobre quan començarà la rebaixa, que podria ser entre març i juny. Per a Felip Sánchez, professor de finances a EDEM, aquesta reducció arribarà, però no s'arrisca a concretar un moment: "El mercat especula que podrien començar a retallar-se el març de l'any que ve, però el BCE pretén deixar-ho per a més avant, quan es consolide la baixada de la inflació". Segons el Banc Central Europeu, aquest auge dels tipus d'interés des del 2022, amb deu pujades continuades, han permés encarrilar la inflació per un camí més pla per a aconseguir l'objectiu del 2%. 

Amb tot, si els tipus comencen a baixar el 2024, l'Euríbor, l'índex de referència que indica el tipus d'interés, també es rebaixaria i les persones que paguen una hipoteca a tipus variable acabaran pagant una quota menys elevada. Però per a arribar a aquest punt haurà de passar com a mínim un any, segons les veus expertes consultades. Últimament, la situació s'ha agreujat, com expliquen des de l'Associació per a la Defensa de Consumidors i Usuaris de Bancs, Caixes i Segurs (Adicae). En paraules de José Carlos Gómez, advocat de l'associació: "Una crisi econòmica és quan les famílies anem al supermercat i hi ha certs productes que no podem comprar; això és el que hem viscut durant el 2023 i una de les primeres conseqüències han sigut les hipoteques, amb quotes de 300, 400 o 500 euros que s'han multiplicat en molts casos per dos".

Per això des d'Adicae demanen que s'amplie el protocol d'ajuda als hipotecats, que negociarà Calviño amb els bancs aquest dilluns, perquè puguen acollir-se famílies que, per culpa de la inflació, s'han quedat fora: "Amb la inflació acumulada dels dos últims anys, cal tindre en compte que el que abans era un salari de trenta o trenta-cinc mil euros en una família, ara ja no és tan elevat".

També et pot interessar

stats