Cobrar menys de 1.080 euros: un centenar de convenis no arriba al nou salari mínim

Calcer, tèxtil, agències de viatges, floristeries… Segons UGT, fins a un centenar de categories professionals cobren menys que el que marca l'SMI

Els convenis d'un centenar de sectors es troben per sota del nou SMI / À Punt NTC

Un centenar de convenis tenen les taules salarials per sota de la remuneració aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres, que va elevar el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.080 euros en 14 pagues. Segons alerta un informe d’UGT presentat dimecres passat, aquest increment no es correspon amb el ritme negociador de molts convenis col·lectius que, amb tot, hauran de revisar-se i refer-se per a complir la llei. 

Ismael Sáez, secretari general d’UGT al País Valencià, adverteix que aquesta mesura “ha de ser aplicada perquè la llei està per damunt del conveni col·lectiu” i, per tant, “si l’empresa no ho compleix, es tindrà legitimitat i suport dels tribunals perquè figure a la nòmina”.

El calcer, el tèxtil o l’agricultura, sectors amb deures pendents

Entre el centenar de convenis sectorials estatals que estan per davall del nou salari mínim trobem els sectors de la producció audiovisual, les agències de viatges o les perruqueries, així com d’altres molt estesos en el territori valencià com el del calcer, el tèxtil i de la confecció.

En casos com els de les empreses de repartiment, les administracions de loteria o els contact centers, el conveni no arriba als 1.000 euros mensuals, i per tant, no compleixen el salari mínim aprovat l’any passat. 

Per la seua banda, el sector agrícola, previsiblement un dels grans beneficiats per la mesura, segons afirma Patricia Ruíz, secretaria confederal d’UGT, compta amb una amalgama de 51 convenis col·lectius provincials i autonòmics, “el 90% dels quals estan bloquejats des de fa anys, decaiguts o en plena negociació” o es troben “per davall de l’SMI fixat per govern estatal”.

La pujada salarial, que situa l’SMI en l'objectiu del 60% del salari mitjà marcat pel Ministeri de Treball seguint les directrius europees, té efectes retroactius des de l'1 de gener d'enguany. Aquest increment haurà de quedar reflectit en la nòmina de març, que inclourà també la diferència dels mesos de febrer i març. 

La mesura afecta uns 2,5 milions de persones assalariades en tot l’Estat i a un 13,5% de la població activa en la Comunitat Valenciana, que passaran a cobrar un total de 15.120 euros a l'any.

Malgrat aquest increment, que suposa una pujada del 8%, altres països europeus com Luxemburg, França, Irlanda, Països Baixos, Bèlgica o Alemanya ja es troben entorn dels 2.000 euros mensuals, després que alguns d’ells hagen fixat pujades superiors al 10% en 2023.

També et pot interessar

stats