Carles Peris (Unió Llauradora): "La situació no l'havíem vista mai. Hem perdut la meitat del cereal i si no plou, tindrem problemes en oliveres i vinyes"

El secretari general de la Unió Llauradora i Ramadera demanarà en la taula de la sequera ajudes directes per a pal·liar la situació dels sectors més afectats per la doble combinació de la sequera i un augment inèdit dels costos de producció

El secretari general de la Unió Llauradora, Carles Peris / À Punt NTC

La Unió Llauradora i Ramadera reclama mesures concretes a la Generalitat per a fer front a la sequera. El sector agrícola ja dona per perdudes més de la meitat de les 25.000 hectàrees de cereal valencià i veu en risc altres cultius de secà. "Si d'ací a 25 dies o un mes no plou, tindrem problemes en oliveres, la fruita seca o les vinyes", ha advertit a Les notícies del matí el secretari general de la Unió, Carles Peris. "La situació no l'havíem vista mai. Juntament amb la sequera estem tenint uns costos de producció desorbitats", ha lamentat. Perquè al mateix temps la inflació ha disparat la inversió per hectàrea i cap de ramat. Amb la sequera, cal regar més, i amb les pastures seques, s'ha encarit alimentar els animals perquè cal recórrer a pinsos.

L'organització de Peris ha traslladat una bateria de 55 mesures a la Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica, que els ha convocat aquest divendres, a la taula de la sequera, per a abordar la situació. El secretari general de la Unió no espera molt de la primera trobada, que creu que serà una primera pressa de contacte i diagnòstic, més enllà de l'oportunitat d'explicar les reivindicacions de les parts.

La Unió Llauradora i Ramadera veu com un xicotet baló d'oxigen la rebaixa fiscal del govern espanyol (que ha deixat fora sectors com la citricultura) perquè no és el model que interessa als productors. L'organització aposta per "mesures orientades a ajudes directes" com les que s'adjudicaren durant la covid-19, "perquè és un model d'acció reacció". I cita subvencions "concretes per a alimentar el ramat extensiu o la compra de llavors de cereal", que permeten alleugerir la situació dels sectors que més estan patint. Creu que el Consell té poc de marge, més enllà d'habilitar alguna ajuda, per la qual cosa l'instarà a pressionar al ministeri.

Calen alternatives al transvasament, però l'aigua dessalinitzada no té qualitat i el cost no és assumible per al sector

Pel que fa a l'abastiment d'aigua, Peris creu que la situació, estructural, s'està agreujant acceleradament amb el canvi climàtic, per la qual cosa aposta per "buscar alternatives al transvasament, independentment de la batalla perquè no ens els reduïsquen [els cabals] i el fet que no estiguem d'acord amb el cabal ecològic estipulat". No qüestiona la consolidació, a futur, de l'aigua dessalinitzada, però adverteix que hui no és una alternativa. "Estem fent moltes inversions, però veiem que l'aigua dessalinitzada no té la qualitat, ni un cost assumible per al sector. Si no és a un preu raonable, en agricultura no podem gastar aquesta aigua", ha advertit.

Cal repensar els usos de l'aigua del sector de l'oci. Podem passar un estiu sense piscina, però no sense aliments bàsics

En l'actual situació de sequera, el secretari de la Unió, considera "inevitable" que enguany s'acaben retallant aportacions d'aigua. Davant d'aquesta situació, Carles Peris ha instat també a repensar l'ús en altres sectors, com el de l'oci o el turisme, criticant que sempre es pose el focus en l'agricultura, quan es tracta d'un servei "essencial i bàsic" contra altres "importants en el terreny econòmic, però no essencials". "Podem passar un estiu sense piscina, però no sense aliments bàsics", ha raonat.

Els preus han crescut en origen. Però les grans superfícies continuen presentant beneficis i nosaltres acabem amb la butxaca neta

Pel que fa a l'increment dels preus dels aliments al consumidor, Peris ha advertit que, en origen, no han augmentat tant com al final de la cadena de distribució i ha acusat les grans superfícies de fer negoci a riu rebolicat. En qualsevol procés de desestabilització, els grans supermercats aprofiten i apugen molt més els preus. Al camp han pujat però no tant com la cistella al consumidor. Continuem amb una cadena agroalimentària molt desequilibrada. En la situació actual, les grans superfícies continuen presentant beneficis cada any. Nosaltres no (...) En origen els preus han pujat un poc, perquè ens costa més de produir, però acabem amb la butxaca neta", ha explicat. El secretari general de la Unió insisteix en la necessitat de major transparència en la cadena alimentària, amb fórmules com un registre de contractes agraris, que pose llum sobre les compres més abusives.

Tot i l'acumulació de problemes, Carles Peris veu futur en l'agricultura valenciana. Això sí, sempre que hi haja recanvi generacional i no es perda l'essència del model valencià, de xicotets llauradors, sobirania productiva i cooperatives, "que destaca com el més social" i just en el repartiment de la riquesa, contra el risc que grans multinacionals i fons d'inversió acaparen l'agricultura. "Si ens eixim d'ahí, ens dominaran entre quatre", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats