Calviño seguirà "molt de prop" l'evolució dels marges empresarials per l'alça dels preus dels aliments

El Banc d'Espanya ha revisat a l'alça la seua previsió d'inflació mitjana dels aliments per a 2023 al 12,2%

Imatge d'arxiu de la secció de fruita d'un supermercat
Imatge d'arxiu de la secció de fruita d'un supermercat / À Punt NTC

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dijous que "seguirà molt de prop" l'evolució dels marges empresarials després d'insistir que en aquests moments "tots" han de contribuir al fet que es modere l'evolució dels preus dels aliments.

Tot això després que el Banc d'Espanya haja revisat a l'alça la seua previsió d'inflació mitjana dels aliments per a 2023, des del 7,8% pronosticat el mes de desembre passat al 12,2% estimat ara. Segons l'organisme, l'encariment recent dels aliments reflecteix la translació gradual als preus dels augments de costos que els productors han experimentat en els últims trimestres. "El preu dels aliments no ha arribat al seu pic", va advertir el Banc d'Espanya en el seu últim informe de previsions.

En una compareixença en el fòrum empresarial "2023, el moment decisiu dels Next Generation", organitzat pel diari El Economista, Calviño ha assenyalat que el repte principal continua sent la inflació, encara que tot apunta que baixarà en aquest mes de març. Malgrat això, la vicepresidenta ha advertit que les dades que s'estan registrant durant aquesta primera part de 2023 s'emmarquen en un context "d’enorme volatilitat", ja que les taxes s'estan comparant amb les registrades en els moments turbulents en els quals es va desencadenar la guerra a Ucraïna en 2022. "Les mesures que hem anat posant en marxa s'estan mostrant efectives i tenen recorregut, però no podem conformar-nos", ha recalcat la ministra.

La vicepresidenta primera ha afirmat que l'economia espanyola mostra "relativa fortalesa i resiliència", fins i tot en un context internacional tan complex i turbulent com el que es viu a causa de la guerra, la pujada de tipus d’interés, l'escalada de preus i, més recentment, per la volatilitat mercats financers internacionals. "La volatilitat financera i la necessitat de garantir l'estabilitat financera és una de les prioritats absolutes i un dels temes més importants en aquest moment", ha subratllat la vicepresidenta primera.

Però fins i tot en aquest context d'incertesa i volatilitat, Calviño ha assenyalat que Espanya ha registrat el 2022 un creixement molt fort, del 5,5%, similar al de 2021, i ha valorat que tots els organismes nacionals i internacionals estan revisant a l'alça les seues previsions de cara a aquest any 2023, i situen Espanya com el país que més creixerà entre les principals economies de l'entorn. De fet, la titular d'Assumptes Econòmics ha destacat les previsions publicades dimecres pel Banc d'Espanya, amb una revisió a l'alça del PIB en 2023 de l'1,3% a l'1,6% i una retallada de la inflació mitjana prevista aquest any del 4,9% al 3,7%.

També et pot interessar

stats