L'evolució de preus, per productes: quins s'encareixen més l'últim any?

Aliments com el sucre, l'oli o la mantega encapçalen la pujada, mentre s'abarateixen l'electricitat i els transports

Alguns aliments de la cistella bàsica de la compra
Alguns aliments de la cistella bàsica de la compra / Shutterstock

Les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) constaten com la inflació dels preus comença a afluixar després d'un estiu amb registres desbocats i per damunt de les dues dècimes, fins al 10,9% a la Comunitat Valenciana. L'octubre del 2022 la taxa interanual tanca en el 7,2%, fet que implica que el cost de la vida encara és més elevat que ara fa un any, però en menor mesura. Si l'octubre del 2021 pagàvem 1.000 euros per determinats productes i serveis —per exemple el rebut de la llum, lloguer, combustible, dinar fora de casa, fer la compra...— ara ens en costen 1.072. Més de setanta euros de diferència, que és justament el que ha variat, de mitjana, el nivell de preus dels béns i serveis en el territori valencià en l'últim any, segons l'índex de preus de consum (IPC). 

El percentatge és una mitjana general, i això vol dir que no tots els preus es comporten de la mateixa manera. Així, hi ha alguns que s'encareixen molt, altres que no tant, uns altres es mantenen més o menys estables i fins i tot alguns s'han abaratit. 

Per grups de productes, les dades de l'INE situen els increments més desorbitats de 2022 en habitatge —on s'inclouen l'electricitat, el gas i els combustibles—, transports, i alimentació. Unes pujades que, en el cas de l'habitatge, toquen sostre al març —la taxa interanual d'inflació arriba al 38%—, just després que esclatara la guerra a l'est d'Europa per la invasió russa a Ucraïna. La contesa ha desencadenat en els últims mesos una crisi energètica per l'escassetat de gas i els carburants que s'ha traduït en una pujada acarnissada de preus en aquests productes i que ha contagiat bona part de la resta de preus. 

El pla de xoc implementat pel govern espanyol per a combatre la inflació ha aconseguit contindre els preus de l'energia i el transport. Per exemple, amb mesures com l'excepcionalitat ibèrica per a limitar el preu de l'electricitat, la bonificació de vint cèntims al combustible o els abonaments de transport públic gratuït per a una part de la població. Els carburants, que en l'últim mes han donat un respir, encara es mantenen un 66% més cars que ara fa un any.

El grup que continua fora de control, però, és el de l'alimentació. A l'octubre registra una inflació en màxims del 15,8%, el percentatge més alt des del començament de la sèrie en gener de 1994. L'INE destaca els increments del preu de la carn, dels llegums i les hortalisses, i de la llet, el formatge i els ous. Però és el sucre el producte que lidera l'encariment: un 27% en sols un mes i un 43% en l'últim any. També altres productes com la mantega o l'oli registren pujades molt notables. 

També et pot interessar

stats