La Fed apuja per novena vegada en un any els tipus d’interés en plena crisi bancària

Els tipus repunten un quart de punt i se situen en un ventall d'entre el 4,75% i el 5%

Façana de la Fed a Washington als Estats Units
Façana de la Fed a Washington als Estats Units / Shutterstock

La Reserva Federal (Fed) dels Estats Units ha anunciat aquest dimecres una nova pujada dels tipus d'interés d'un quart de punt per a situar-los en un ventall d'entre el 4,75% i el 5%, enmig de la crisi causada pel col·lapse de dos bancs al país i el rescat d'un tercer. Es tracta del nové augment dels tipus en un any per a combatre la inflació, encara que és menor que l'anticipat per la Fed, quan encara no havia esclatat la crisi bancària.

El Comité Federal de Mercat Obert (FOMC, en anglés) de la Fed, que ha pres la decisió després d'una reunió de dos dies, ha assegurat que el "sistema bancari dels EUA és sa i resistent". A més, ha augurat que "pot ser adequat un cert enduriment addicional" de la política monetària, encara que ha subratllat que continuarà vigilant les repercussions que puga tindre. S'espera que el president del banc central estatunidenc, Jerome Powell, comparega en breu davant de la premsa per a donar detalls sobre la decisió adoptada pel FOMC, de l'organisme després d'una reunió de dos dies.

Per a tractar de posar límit a la inflació, la Fed va iniciar el març del 2022 les pujades amb un tímid 0,25. Al maig va elevar els tipus 0,5 punts i al juny ja va començar una ratxa d'augments de 0,75, abans de baixar el ritme a 0,50 el mes de desembre passat i reduir-los encara més, a 0,25, al febrer.

Fa dues setmanes, la pregunta que es feien els experts era si la Fed incrementaria aquesta vegada 0,25 o 0,5 punts els tipus d'interés. Tanmateix, tot va canviar amb la fallida del Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, la situació financera del qual va empitjorar per la política monetària de l'organisme, fins al punt que s'havia especulat amb la possibilitat que el banc central pausara les pujades. Finalment, la Fed ha decidit continuar amb els augments, ja que la inflació als EUA encara està molt per damunt del seu objectiu del 2% i amb un mercat laboral robust. Al febrer, la inflació al país es va situar en el 6% interanual, la seua taxa més baixa des de setembre del 2021, després de baixar quatre dècimes respecte a gener.

Davant del panorama actual, els principals responsables econòmics del país, i en particular la secretària del Tresor, Janet Yellen, i Powell han tractat d'assegurar a la ciutadania i als mercats que la situació no desembocarà en una crisi financera.

També et pot interessar

stats