El bitcoin supera els seus màxims històrics i puja fins als 55.411 euros

Els experts alerten que cal "saber els riscos" abans de llançar-se a invertir en les criptomonedes, ja que "la volatilitat fa que pugen, però també que baixen". Mentrestant, les empreses impulsores utilitzen la infància com a ganxo comercial per a captar més públic inversor

El Bitcoin supera els seus màxims històrics
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
Núria Navarro
Serafín González
20 d'octubre 2021 - 15:00

La criptomoneda més coneguda, el bitcoin, ha superat aquest dimecres els seus màxims històrics d'abril en pujar fins als 64.405 dòlars (55.411 euros), animada pel llançament d'un ETF (fons d'inversió cotitzat) de futurs de l'actiu. Els experts alerten dels perills i José Mará Lerma, analista financer expert en criptomonedes, ha advertit a À Punt que cal "saber els riscos" abans de llançar-se a invertir en aquesta nova economia, ja que "la volatilitat fa que pugen, però també que baixen".

N'hi ha milers de criptomonedes, però els bitcoins són les primeres i les més conegudes. Ara estan prop del màxim històric, amb un valor de més de 55.000 euros per unitat, mentre que altres només valen cèntims. Uns valors que canvien en qüestió de segons i que desperten curiositat especialment en la joventut.

Asier Ulibarena té bitcoins i afirma que "has de saber quan comprar i quan vendre" i estar pendent del mòbil. "És molt de risc, perquè és aire i no t'avala un banc central, és el que la gent li vullga donar com a valor". Per això cal conéixer els riscos ja que, segons apunta l'expert José Mará Lerma, són xicotetes quantitats de molts inversors que fan un volum enorme, però "més del 70-80% perden els seus diners totals o parcials".

És un món desconegut per a la majoria, però fins i tot hi ha alguns caixers a València i Alacant on es poden comprar i vendre aquestes divises. Giulia Sansano, comercial de Bitbase València, indica que a la gent li dona "més seguretat" tindre algú que els assessore i explique, "més que fer-ho per internet pel seu compte".

Ganxos per a captar públic inversor

Això si, es tracta d'un negoci altament rendible per algunes empreses, fins al punt d'utilitzar a xiquets i a xiquetes per a que intenten explicar a la resta del públic adult, duna manera senzilla, el que realment no ho és. És per exemple el cas de Lily Knight. Té 3 anys i s'ha fet viral en les xarxes socials per la seua explicació de què és el bitcoin i cóm funciona. Algun dels seus vídeos ja acumulen milió i mig de visites. I això que parla de conceptes desconeguts per a la majoria. Tot perquè augmenten els inversors de bitcoin, una criptomoneda la qual, per cert, torna a fregar cotitzacions de rècord. 

Què són les criptomonedes?

Les criptomonedes, és a dir, bitcoin, etherum, shitcoin i els noms més inversemblants, poden ser considerades monedes perquè tècnicament compleixen els requisits. Acumulen valor, serveixen per a pagar i són una unitat comptable. La gran diferència amb les monedes de tota la vida és que no es poden tocar i no tenen un banc central que les regule. El seu valor el determina el mercat, la llei de l'oferta i la demanda.

Què són la mineria i les granges?

Com que no hi ha bancs que les controlen, és la tecnologia de cadena de blocs la que verifica la transferència de les criptomonedes d'un lloc a un altre, sense ajuda de tercers. El sistema per a elaborar-les és el que s'anomena "mineria" de criptomonedes. I això és la resolució d'algoritmes que van completant cadenes de blocs, i quan es completa una seqüència sencera, el miner obté com a recompensa la criptomoneda que estava creant.

I finalment, estan les instal·lacions que les produeixen, que són les granges. Estan formades per un conjunt d'ordinadors amb targetes gràfiques molt potents, que consumeixen molta energia elèctrica. Països com l'Iran han prohibit la mineria perquè s'han produït talls d'electricitat a causa del consum d'energia. El continent asiàtic concentra el 70% de l'activitat de mineria.

Primer ETF de futurs de bitcoin

Bitcoin ha aconseguit el seu màxim de matinada, però s'ha desinflat posteriorment i a les 12:15 hores es venia a 63.980 dòlars (55.048 euros), un 3% més que el dia anterior. La Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC) va aprovar recentment la cotització d'un ETF de futurs de bitcoin, un vehicle que va debutar dimarts amb pujades de quasi el 5%.

A aquesta notícia se sumen les publicacions en Twitter del conseller delegat d'aquesta xarxa social, Jack Dorsey, que va tuitar els números 705742 dimarts sense cap explicació addicional, i que fan referència a un bloc de bitcoin que s'ha minat.

També et pot interessar

stats