La Xina declara "il·legals" totes les transaccions de criptomonedes

Considera que alteren "l'ordre econòmic i financer" i que fomenten "activitats il·legals i delictives"

Representació de la criptomoneda Bitcoin
Representació de la criptomoneda Bitcoin / Reuters

El Banc Popular de la Xina ha publicat aquest divendres un comunicat en què explica que "les criptomonedes no són de curs legal" i declara que les transaccions de monedes virtuals són "il·legals" perquè "alteren l'ordre econòmic i financer".

El Banc Popular, juntament amb altres nou institucions governamentals xineses com l'Administració Central del Ciberespai i el Ministeri de Seguretat Pública, enumera les "activitats il·legals i delictives" generades per "les transaccions de monedes virtuals", que inclouen: "blanqueig de diners, recaptació il·legal de fons, frau, esquemes piramidals i altres". Aquestes activitats "posen en greu perill" la propietat dels ciutadans, segons el comunicat.

El Banc Popular esmenta específicament Bitcoin i Ethereum i altres "monedes virtuals emeses per autoritats no monetàries" per a recordar que no tenen "el mateix estatus que la moneda de curs legal" i, per tant, "no poden circular en el mercat com a moneda".

El comunicat també demana a les autoritats locals que "enfortisquen la supervisió" per a construir "un sistema de prevenció i eliminació de riscos d'especulació".

Al juny algunes regions de la Xina van suspendre les operacions de "minatge" de criptomonedes a instàncies del govern central, que va iniciar una campanya contra aquestes activitats a causa del seu alt consum d'electricitat.

La campanya de Pequín contra el Bitcoin i altres criptomonedas no sols té com a objectiu estalviar energia –que escasseja al país enguany– sinó també reduir les emissions derivades de la producció. També s'emmarca en els plans de reducció de riscos financers.