El BCE descarta Margarita Delgado i proposa l’alemanya Claudia Buch al capdavant de la supervisió bancària
La candidatura de Delgado estava entrecreuada amb la decisió sobre qui ocuparà la presidència del BEI, càrrec que es disputa Nadia Calviño
El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) ha remés al Parlament Europeu la proposta per a nomenar l'alemanya Claudia Buch, actual vicepresidenta del Bundesbank, com a pròxima presidenta del Consell de Supervisió del BCE a partir de l'1 de gener de 2024, en substitució de l'italià Andrea Enria, el mandat del qual expira a final d'any. D'aquesta manera, Buch s'ha imposat a la candidatura de la subgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, a pesar que era la candidata preferida pel Parlament Europeu.
La decisió del BCE no és definitiva. La candidata alemanya serà convidada a una compareixença davant la Comissió d'Assumptes Econòmics i Monetaris i després sotmetrà a votació la seua elecció en sessió plenària. Després, el nomenament haurà de ser confirmat finalment pel Consell de la UE. Només llavors la decisió serà plenament efectiva.
La candidatura de Delgado s'havia vist com una de les més fortes, encara que la premsa especialitzada apuntava recentment que en contra seua podia acabar jugant que en l'actualitat diversos alts càrrecs financers de la UE estiguen en mans d'espanyols. La vicepresidència del BCE l’exerceix Luis de Guindos; José Manuel Campa presideix l'Autoritat Bancària Europea; el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, és president del Comité de Basilea, i Fernando Restoy lidera l'Institut d'Estabilitat Financera (FSI) del Banc de Pagaments Internacional (BPI).
El tradicional equilibri informal i no escrit que mantenen els alts funcionaris d'Espanya, Itàlia, Alemanya i França quedaria així afectat, a l'espera de qui es postule com a candidat per a succeir tant a de Guindos, quan el seu mandat vença en 2026, com a Christine Lagarde, presidenta del BCE, en 2027.
A més, la candidatura de Delgado estava entrecreuada amb la decisió que han d'adoptar els líders europeus sobre qui ocuparà la presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI), càrrec que es disputa l'actual vicepresidenta primera del govern espanyol en funcions, Nadia Calviño, juntament amb la fins ara vicepresidenta executiva de la Comissió Europea responsable de Competència, la liberal danesa Margrethe Vestager, i altres tres candidats d'Itàlia, Suècia i Polònia. Per l'equilibri entre països en els principals llocs d'institucions comunitaris, era altament improbable que tant Delgado com Calviño resultaren triades en totes dues candidatures al mateix temps.