De Guindos (BCE) adverteix que la pujada dels tipus d'interés no està prop

El vicepresident del Banc Central Europeu ha afirmat que no sap encara quan s'estabilitzarà la inflació

L’exministre Luis de Guindos, en una imatge d’arxiu
L’exministre Luis de Guindos, en una imatge d’arxiu / À Punt NTC
19 de desembre 2022 - 10:59

El Banc Central Europeu (BCE) continuarà apujant els tipus d'interés "a una velocitat semblant" als cinquanta punts bàsics de la reunió de la setmana passada fins que les projeccions apunten a una convergència estable amb l'objectiu d'estabilitat de preus, un escenari que no està prop encara, segons ha indicat el vicepresident de la institució, Luis de Guindos.

"Hi haurà més pujades de tipus, fins quan? Soc honest, no ho sé", ha indicat l'exministre espanyol d'Economia en un desdejuni informatiu, organitzat per Nova Economia Fòrum, on ha explicat que el preu dels diners en la zona euro continuarà pujant.

En la seua intervenció, De Guindos ha justificat la postura del BCE pel notable empitjorament de les projeccions d'inflació arreplegat en les últimes projeccions macroeconòmiques de la institució, que per al 2025 encara espera que la inflació supere la seua meta del 2%.

En aquest sentit, ha defensat la creixent importància de fixar-se en l'evolució de la inflació subjacent, afegint que la projecció del BCE que apunta a un repunt de la inflació prevista per al 2024 indica l'"efecte escaló" relacionat amb la retirada de les mesures implementades pels governs per a alleujar les pujades dels preus el 2022 i 2023.

"Per tant, en un entorn de menor creixement i pitjors previsions d'inflació es justifiquen les nostres actuacions de política monetària", ha postil·lat De Guindos, insistint que actualment el mix de polítiques (fiscal i monetària) ha de ser diferent del desplegat en la pandèmia i deixar arrere la política fiscal "del fer el que calga" per a enfocar-la en els més vulnerables.

En aquest sentit, prenent com a exemple la crisi al Regne Unit aquesta tardor després de la presentació del ''minipressupost'', el vicepresident del BCE ha advertit que si la política fiscal no és l'adequada pot acabar provocant una reacció "més forta" de la política monetària.

"Si els mercats comencen a detectar incompatibilitat entre totes dues polítiques hi haurà pujades dels tipus d'interés en els mercats i això pot tindre impacte en l'estabilitat financera", ha recordat.

En qualsevol cas, De Guindos ha defensat l'eficàcia de la nova eina antifragmentació del BCE, coneguda per les sigles TPI, de la qual ha destacat que "està complint la seua funció sense haver-la utilitzada".

També et pot interessar

stats