La banca estudia congelar un any les quotes hipotecàries davant la crisi de preus

És una de les mesures que el sector valora presentar al Ministeri d'Afers Econòmics, que ha convocat les entitats a buscar fórmules de suport als deutors hipotecaris amb major dificultat

Un client sol·licita una hipoteca
Un client sol·licita una hipoteca / À Punt NTC

Les entitats financeres espanyoles estudien la congelació de les quotes hipotecàries durant un any per a esmorteir l'impacte de la pujada de tipus d'interés, però també la pujada de preus desencadenada després de la invasió russa d'Ucraïna. Aquesta és una de les mesures que el sector considera presentar al Ministeri d'Afers Econòmics, que ha convocat a les entitats a buscar fórmules de suport als deutors hipotecaris amb major dificultat.

Segons han confirmat fonts del sector, es tracta d'una proposta portada per CaixaBank a aquestes converses entre entitats, i suposaria congelar les quotes durant un any. Fins ara, la proposta ha sigut rebuda de manera positiva per la resta d'entitats, però no hi ha una decisió final sobre aquesta, ja que també existeixen altres propostes i les converses continuen. En tot cas, asseguren que és la mesura amb major acceptació.

Tampoc es tracta d'una proposta definida de moment. No s'ha concretat encara des de quan s'aplicaria la congelació i a quin interés, si es reverteix part o tota la pujada de quotes després de l'alça de l'Euríbor, per a quin deutor o a partir de quines situacions podria sol·licitar-se.

Anticipar una situació de dificultat dels consumidors hipotecaris 

Les mateixes fonts precisen que, més que atendre la pujada de tipus, la proposta vindria a anticipar una possible situació de dificultat de consumidors hipotecaris que poden veure's afectats en un futur més per l'encariment de la factura energètica i els productes bàsics.

En aquest sentit, asseguren que la proposta plantejada es desenvolupa al marge del codi de bones pràctiques, i recorden que durant la pandèmia es van plantejar moratòries en el pagament de les hipoteques que també estaven fora d'aquestes recomanacions.

Aquest codi, apunten, se cenyeix a la definició de persona vulnerable i, no obstant això, en aquesta crisi existeix un risc, no materialitzat encara, que persones amb més recursos puguen veure's en dificultat per disparar-se en major mesura les seues factures.

També et pot interessar

stats