Zarra es converteix en una gran pinacoteca per a atraure el turisme

Reproduccions a mida gran de quadres de Goya, Sorolla o Velázquez, amb dones com a protagonistes, vesteixen els carrers del municipi

Lona de 'Las meninas' en la ruta de l'art de Zarra / À Punt NTC

Zarra és un xicotet municipi de la Vall de Cofrents-Aiora que ha decidit lluitar contra el despoblament d'una manera molt peculiar: ha convertit la població en una pinacoteca a l'aire lliure on podem gaudir de les reproduccions de grans obres de Goya, Rubens, Sorolla o Velázquez.

Si caminem pels carrerons del municipi, ens creuarem amb aquestes obres reproduïdes a gran escala en unes lones integrades en les façanes. "Es tracta d’una lona especial amb un tractament per a protegir-la de les inclemències del temps i perquè no perda el color", explica Rafa Àvila, agent d'ocupació i desenvolupament rural de la localitat. Per la seua banda, Rosana Romero, cap de desenvolupament turístic, ens explica que els turistes “amb l’excusa d’anar buscant aquests murals van recorrent i descobrint el nostre poble”.

Reproducció de 'La maja vestida' de Goya
Reproducció de 'La maja vestida' de Goya / Ajuntament de Zarra

Aquest projecte innovador va nàixer arran d’una subvenció del pacte d'estat contra la violència de gènere. “El requisit era que els quadres representaren dones”, concreta l’alcalde de la localitat, Ángel Pérez.

La iniciativa ha sigut tot un encert, ja que ha suposat un reclam turístic per a un poble en risc de despoblament. “Fem visites guiades adaptades a cada grup i expliquem les anècdotes al voltant del quadre i la tècnica pictòrica utilitzada”, continua Romero. Van començar amb tres pintures, però ara ja n'hi ha un total de set i es projecta una tercera fase per a afegir-ne més.

Reproducció de 'Sant Jordi i el drac' de Rubens
Reproducció de 'Sant Jordi i el drac' de Rubens / Ajuntament de Zarra

Una manera original d’integrar el món de l’art al medi rural.

També et pot interessar

stats