Els pobles amb menys de 300 habitants rebran el tractament de municipi en risc de despoblació

La consideració facilitarà mesures de cohesió social, econòmica i territorial, entre les quals destaquen l'accés als serveis d'emergències i urgències sanitàries o el manteniment de l'atenció sanitària presencial

A pesar de la visita dels alts càrrecs de la Generalitat, alguns carrers de Castell de Cabres estaven aquest divendres deserts
Castell de Cabres (Baix Maestrat), amb al voltant d'una quinzena d'habitants / À Punt NTC

La Generalitat inclourà els municipis amb menys de 300 habitants en el llistat de pobles en risc de despoblament, així com les àrees amb una densitat de població inferior a les 12 persones per quilòmetre quadrat. Així s'arreplega en el projecte de llei integral de mesures contra el despoblament a la Comunitat Valenciana, que aquest dimecres ha defés la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, durant el ple de les Corts.

La consellera ha recordat que una quarta part dels pobles valencians perden població de manera continuada des de fa dècades, "un problema estructural que afecta una part substancial de la Comunitat Valenciana”. En concret, el 40% dels pobles valencians té menys de 1.000 habitants. De fet, dels 542 municipis, 172 mostren un índex d'envelliment superior al 250%; és a dir, hi ha 25 persones majors de 64 anys per cada 10 menors de 16.

El fenomen es produeix en comarques d'interior, com els Ports, l’Alt Maestrat, l'Alcalatén, l'Alt Millars, l'Alt Palància, el Racó d'Ademús, els Serrans, la Plana d'Utiel-Requena, la Vall de Cofrents i Aiora, la Canal de Navarrés i part de la Vall d'Albaida, l'Alcoià i el Comtat. A més, està present en algunes de les zones d'interior de comarques litorals com el Baix Maestrat, la Plana Alta, la Plana Baixa, la Marina Alta i la Marina Baixa.

Fins ara, el Consell ha pres mesures per a atraure població, com la instal·lació de 141 caixers automàtics en 130 poblacions que en mancaven, a més de promoure línies de crèdit, fiscalitat diferenciada, incentius de transport a demanda i recorreguts com la Ruta 99. “L'experiència acumulada amb aquestes iniciatives dona lloc a aquest projecte de llei, que culmina un procés iniciat la passada legislatura i que s'ha traduït en una norma de 42 articles i quatre títols”, ha afirmat.

El text arreplega mesures de cohesió social, econòmica i territorial, entre les quals destaquen l'accés als serveis d'emergències i urgències sanitàries o el manteniment de l'atenció sanitària presencial. En matèria educativa, s'impulsarà l'estabilització de les plantilles docents a l'escola rural, l'ocupació de places de difícil cobertura i activitats extraescolars. Quants als serveis socials, es procurarà que els destinats a persones dependents estiguen situats a un màxim de 20 quilòmetres de les seues cases i s'afavorirà l’atenció domiciliària. A més, es disposarà de manera preferent la teleassistència avançada a persones majors que visquen soles o en domicilis aïllats.

També s'estableix que els jutjats de pau es transformaran en oficines judicials tecnològicament avançades i s'aposta pels serveis d'orientació jurídica de proximitat. En matèria cultural, es plantegen mesures contra l'aïllament i instruments innovadors com els bancs de memòria o de records, per a fer valdre i conservar el coneixement i l'experiència acumulada per les persones majors.

També et pot interessar

stats