'Xe, que bo-let!', el llibre amb tots els secrets dels fongs valencians
L’obra dels professors de la UA Antonio Belda i Sergi Gallego ha rebut el VIII Premi Internacional Cuina, Salut i Sostenibilitat Ciutat de Benicarló
Antonio Belda i Sergi Gallego, professors de la Universitat d'Alacant (UA), han recopilat 153 receptes elaborades amb bolets de la Comunitat Valenciana en el seu llibre Xe, que bo-let!, que ha guanyat el VIII Premi Internacional Cuina, Salut i Sostenibilitat Ciutat de Benicarló. El guardó està dotat amb 5.000 euros, que rebran aquest dissabte juntament amb els guanyadors i guanyadores de la resta de categories del certamen: Divulgació Científica i del Coneixement, Àlbum Infantil Il·lustrat i Narrativa Juvenil.
La publicació, que veurà la llum d'ací a dos mesos de la mà d’Onada Edicions, ens introdueix en el món dels bolets comestibles des d'un punt de vista original. Els bolets tenen un paper fonamental en els boscos i prats, assegura Gallego, i, a més, algunes varietats són delicioses, que ha explicat que el llibre descriu 33 espècies de bolets comestibles, les seues característiques i propietats gastronòmiques, on, com i quan trobar-les, conservar-les i cuinar-les.
La seua intenció és divulgar, informar i donar a conéixer la gran varietat de bolets que hi ha a la Comunitat Valenciana “amb una perspectiva sostenible i de respecte cap al medi ambient”, ha assenyalat Belda.
Però, per fer el llibre encara més especial, ací s'il·lustren i s'expliquen pas a pas 153 receptes que tenen els bolets com a ingredients principals. La majoria, expliquen els autors, són tradicionals, “arrelades al territori”, però també n’hi ha de més “modernes, atrevides, i tradicionals d'altres països”. Això sí, “sense cap mena de dubte totes són delicioses”, sosté Belda, que ha destacat la col·laboració de diferents cuiners i cuineres que han aportat els seus coneixements i una visió diversa de les possibilitats dels bolets a la cuina per a la redacció del llibre.
Un altre ensenyament ben important que conté el llibre és com s'han de recol·lectar els fongs correctament per a facilitar el seu creixement i diferents maneres de conservació.
Els dos autors guardonats tenen una àmplia i variada activitat científica i divulgativa. Sergi Gallego és catedràtic de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal, i Antonio Belda és professor en el departament de Ciències de la Terra i el Medi Ambient.
No són els primers professors de la Universitat d’Alacant que reben el premi Ciutat de Benicarló en la categoria cuina, salut i sostenibilitat, ja que el 2021 el reberen els professors Josep Bernabeu Mestre i Maria Tormo Santamaría, per l'obra Cuineres del territori.