La calor dels últims dies minva la collita de bolets

Els aficionats tornen amb la cistella més buida que en anys anteriors, perquè les altes temperatures frenen el creixement dels fongs

Un cistella de boletus / À Punt NTC

Amb la tardor s’inicia la temporada de bolets, però enguany, els aficionats a buscar-ne se’n tornen amb la cistella més buida que altres anys. Encara que el mes passat va ploure, la calor de les últimes setmanes—s’estan registrant temperatures per damunt del que és habitual— està minvant la collita de bolets.

Fins i tot en les zones on més proliferen, com ara la Tinença de Benifassà, enguany costa trobar bolets. “Si haguera plogut fa deu dies, ara estaria ple, però com que fa tanta calor, no n'hi ha”, advertia Manuel Ferrer, un veí de Fredes aficionat a buscar-ne per les muntanyes.

Tot i saber que no és un bon any, els aficionats més experts rebusquen en les zones, com les ombries, on pot ser que la calor no haja frenat el creixement de rovellons. Però no hi tanta sort com els anys anteriors.

A més, dels pocs rovellons que hi ha, molts no estan en bones condicions, com explicava a À Punt Gerardo Borràs, un veí de Tortosa que recorria la Tinença a la recerca de fongs mengívols. “N'hi alguns, però corcats, perquè plou poc”, assegurava.

Si en els pròxims dies arriben les precipitacions, el nombre de rovellons es multiplicarà i els que ja estan fora creixeran. “Han dit que plouria una miqueta; n'hem vist uns xicotets que, si finalment plou, es faran més grans”, admetia Sergi Moreno, un veí de Reus que recorria les muntanyes valencianes en cerca de rovellons.

Però més enllà d’assaborir-los i de passar una bona estona a la muntanya, una bona collita de bolets també implica guanys per als pobles de l’interior del nostre territori. Municipis com Fredes estan més transitats els festius durant l’època de bolets i això ho perceben, per exemple, els bars i restaurants, que es troben eixos dies amb clientela no habitual.

Caldrà confiar, per tant, en les pluges dels pròxims dies perquè la tradició de recollir bolets, que alimenta els estómacs però també les ganes de disfrutar de la muntanya, puga recuperar-se d'ací a poc. 

També et pot interessar

stats