Quins bolets són comestibles i quins no?

Hi ha més de 150 tipus diferents de bolets

En 'Terra viva' també responem preguntes com si cal tallar o arrancar els bolets
13 d'octubre 2021 - 10:57

La temporada de bolets s'inicia amb molt bones previsions a la Comunitat Valenciana, ja que les pluges d’enguany han deixat un panorama immillorable. Per a les persones no expertes que estiguen pensant a recollir-ne, els experts en la matèria demanen precaució per a evitar intoxicacions i respecte pel medi natural.

Per això amb Terra viva hem anat fins al parc natural del Penyagolosa amb un expert que ens conte com diferenciar els bolets comestibles dels que no ho son. Miguel Gimeno, gerent de Cesta y setas, ens recorda que entre els 150 tipus diferents de bolets que hi podem trobar també hi ha alguns que encara que no són mortals, sí sons al·lucinògens.

Només sis quilograms per persona

Altres coses que has de saber abans d’eixir a per bolets és que només se’n poden collir sis quilograms per persona. I respecte al fet de si és millor tallar o arrancar el bolet, la controversia està servida: “Hi ha micòlegs que diuen que arrancar, i d'altres, que tallar”, diu Gimeno. El que sembla que sí està clar és que “si talles, el bolet es podreix abans, ja que el tall produeix un lloc d’infecció, una ferida”. Miguel Gimeno organitza excursions amb el seu negoci Cesta y setas per a collir esclata-sangs i assessorar. 

La recollida de bolets i altres fongs als terrenys forestals està regulada per l'Ordre de 16 de setembre de 1996 de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, que regula aquests set punts que hauries de saber abans d'eixir a per bolets:

  • L'única eina autoritzada és el ganivet o la navalla.
  • Només es poden utilitzar recipients que permeten l'escampament de les espores (per exemple, cistelles de vímet).
  • Els bolets s'han de tallar per la base del peu, deixant soterrada la part inferior.
  • Se'n poden recol·lectar com a màxim 6 quilograms per persona i dia.
  • No estacioneu el vehicle en llocs on entorpisca el trànsit per camins i accessos de la muntanya.
  • No destruïu els bolets que no vulgueu recol·lectar, són essencials en el procés natural de descomposició de la matèria orgànica i el sòl s'empobreix.

Si tens més dubtes telefona el 012 o accedeix per a consultar aquest díptic sobre recol·lecció de bolets de la Generalitat.

També et pot interessar

stats