Vilanova de Viver convida a menjar-se el paisatge

La xicoteta població de l’Alt Millars organitza aquest cap de setmana unes jornades de gastronomia etnogràfica

Vilanova de Viver, amb un centenar d'habitants, ha fet créixer la població en els darrers anys
Vilanova de Viver, amb un centenar d'habitants, ha fet créixer la població en els darrers anys / Terrenae

Vilanova de Viver (Alt Millars), poble d’un centenar d’habitants, celebra aquest cap de setmana les Jornades de Gastronomia Etnogràfica, un programa d'activitats centrades en la recuperació dels cultius tradicionals del municipi.

Les jornades estan emmarcades en el projecte Sabor de la Vilanova que, segons indica l’Ajuntament, té com a objectiu “posicionar-nos com a destí i al mateix temps” fixar població a través del sistema agroalimentari.

La iniciativa pretén valorar el patrimoni rural lligat a la gastronomia local d’aquesta població: molins, més d’un centenar de pallers o el rebost de les cases on es guardava carn en orsa de les matances en època de subsistència són alguns dels elements que es divulguen a través de rutes interpretatives.

Durant la jornada de dissabte, dedicada al món etnogastronòmic dels territoris de secà, s'han programat diverses activitats per a descobrir la cura de la terra i dels bestiars amb tasts de productes com la mel, el formatge i els embotits, els olis d’oliva i vins de les comarques del nord. 

Durant les jornades de gastronomia etnogràfica s'han organitzat diversos tasts de productes locals
Durant les jornades de gastronomia etnogràfica s'han organitzat diversos tasts de productes locals / Terrenae
Mitjançant el projecte Sabor de la Vilanova es vol posar en relleu la tradició gastronòmica de la localitat
Mitjançant el projecte Sabor de la Vilanova es vol posar en relleu la tradició gastronòmica de la localitat / Terrenae

Amb el propòsit d'intercanviar coneixements, projectes com Malaerba, Agricolaris i Belluga han defensat durant les jornades pràctiques com l’agricultura regenerativa, la recuperació de bancals i la transformació del producte com a dinamitzadors del territori. 

Aquest diumenge, la recentment creada cooperativa agrícola de Vilanova de Viver inicia un cicle de rutes amb nou temàtiques gastronòmiques que compaginen producte amb paisatge i cultura i que començaran el diumenge amb una eixida interpretativa dedicada a tòfona. Serà el tir d’eixida a una jornada monogràfica dedicada a aquest valorat fong.

Gràcies a aquest tipus d’iniciatives, Vilanova de Viver, un dels pobles integrants de la Ruta 99, “ha pujat des de 2018 a 102 habitants i en teníem 62”, segons afirma l’alcaldessa Amparo Pérez. 

Com a colofó, Fam Teatre tancarà aquest diumenge a les 18:30 hores les jornades amb el seu espectacle Aquil·les.

També et pot interessar

stats