València esgota les últimes hores d'unes Falles de rècord

L’apoteòsic últim dia de les festes ha començat amb una ofrena floral a Sant Josep i culminarà amb la Cremà

El mantell de la Mare de Déu dels Desemparats és una visita obligada / Patricia Ramírez
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de març 2023 - 06:30 Actualitzat: 19 de març 2023 - 19:31

Tan sols falten unes hores per a acomiadar-se de les Falles de la normalitat, unes festes de rècord d'assistència que han omplit la ciutat de València de gent, so, música, color i molta devoció de la comunitat fallera. En l’últim dia la protagonista indiscutible és la Cremà però, abans de dir adeu a aquesta edició, on ha acompanyat el bon oratge i les ganes de gaudir de valencians i turistes de tot arreu s'han viscut en diversos actes.

El primer ha sigut l’ofrena de flors a Sant Josep, a qui es dediquen les celebracions. Ha tingut lloc a les 11:00 hores, com és tradició, davant de la imatge del sant situada al pont que porta el seu nom al vell llit del Túria. Les encarregades d'oferir les flors han sigut la fallera major, Laura Mengó, i la fallera major infantil, Paula Nieto, juntament amb les corts d'honor i la col·laboració de la falla Doctor Olóriz - Arquebisbe Fabián y Fuero.

Al migdia s'ha oficiat a la catedral de València la missa en honor a Sant Josep, oferida per la Junta Central Fallera i el Gremi de Fusters, a la qual han assistit diverses autoritats, a banda de les falleres. Finalment a les 14:00 hores s'ha disparat l'última mascletà de les Falles 2023 a la plaça de l'Ajuntament de València. La pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes (Costera) ha sigut l'escollida per a acomiadar-se del cicle de mascletaes, i ha deixat vora 12.000 persones que s'han congregat al punt neuràlgic de la ciutat amb un gran somriure a la cara. Amb tan sols dènou anys, Manuel Crespo, gerent de la pirotècnia, ha disparat un espectacle de pólvora en el qual s'han utilitzat 253 quilos de material pirotècnic. Com a cirereta del pastís, a banda de l'apoteòsic terratrémol final, el cel s'ha tenyit dels colors roig, groc i blau de la senyera. Aquesta última cita diària amb els valencians, valencianes i visitants ha emocionat en gran manera les falleres majors, que no han pogut contindre les llàgrimes i s'han fet una abraçada que demostra la connexió que ha sorgit entre elles durant l'últim any.

Laura Mengó i Paula Nieto s'abracen en l'última mascletà de les Falles 2023
Laura Mengó i Paula Nieto s'abracen en l'última mascletà de les Falles 2023 / Ajuntament de València

L’últim acte abans de la Cremà, la Cavalcada del Foc, començarà a les 18:00 hores i transcorrerà pel centre de la ciutat. Aquest correfoc amb bèsties, dimonis i criatures fantàstiques eixirà del carrer de Russafa i recorrerà el carrer de Colom fins a arribar a la Porta de la Mar.

El foc converteix els monuments en cendra aquesta nit

L’última jornada de Falles acabarà amb la Cremà dels monuments. Així, les falles xicotetes començaran a cremar-se a les 20:00 hores, mentre que el foc arribarà a les grans a les 22:00.

Els monuments que han aconseguit els primers premis a València i els de l'Ajuntament, fora de concurs, seran els últims a cremar-se, després de la resta.

D'aquesta manera, la falla infantil que ha obtingut enguany el primer guardó de la Secció Especial, la de la comissió Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal, es cremarà a les 20:30. Després, a les 21:00 serà la cremà de la falla infantil de l'Ajuntament de València.

A les 22:00 serà el torn de les falles grans i a les 22:30 hores arribarà el foc al monument que ha aconseguit el primer premi de la Secció Especial, el de la comissió Exposició. Com a colofó a les Falles d'enguany, a les 23:00 d'aquest diumenge serà la Cremà de la falla gran de l'Ajuntament, de la qual s'encarregarà també la pirotècnia Valenciana.

També et pot interessar

stats