Una vida envoltada per més d’un milió de peces de Lego

Alzira organitza una macroexposició de construccions dels emblemàtics blocs, algunes fetes per Víctor Boscà, campió nacional d’aquesta afició

Alzira organitza una macroexposició de construccions de Lego, algunes fetes per Víctor Boscà, campió nacional d’aquesta afició / À Punt NTC

Acumula més d’un milió de peces de Lego a casa. Amb aquests blocs fa dècades que construeix escenes, entre les quals, la que més s'estima, una escena de Star Wars, amb la qual va debutar en aquesta afició i que sotmet a contínues revisions; i la de més responsabilitat, la de l’antic monestir de la Murta, un encàrrec de l’Ajuntament del seu poble, el qual aspira, fins i tot, a convertir en un set, perquè puguen reproduir-lo els aficionats a la construcció amb blocs de plàstic. Aquestes peces són, juntament amb la seua família, "la vida" de Víctor Boscà, com reconeix aquest aficionat a la construcció en xicoteta escala, guanyador del concurs estatal que s’ha televisat recentment i directiu de l’Associació de Valencians Aficionats a Lego Bricks.

Algunes de les maquetes de Víctor Boscà es mostraran, amb les d’altres aficionats, en una gran exposició que inaugura Alzira aquest dijous. Les reproduccions fetes amb Lego són tan grans que calen set espais diferents per a ubicar la mostra. De manera que els que vulguen veure-la completa, hauran de recórrer els set edificis emblemàtics de la ciutat.

Una de les construccions que integren la macroexposició que s'inaugura a Alzira demà
Una de les construccions que integren la macroexposició que s'inaugura a Alzira demà / À Punt NTC

La relació de Víctor amb les peces de Lego ve de lluny, encara que s’ha intensificat en els últims anys. De menut, "com a regal de Reis", com recorda amb enyorança, va rebre el seu primer conjunt de Lego. Aquest entreteniment el va acompanyar durant la infància, i encara que va quedar una miqueta arraconat durant la joventut, ara les peces de Lego tenen una habitació sencera reservada a casa.

Meticulosament ordenat, amb caixons i prestatgeries, a més de taules àmplies per a poder muntar les seues creacions, la planta baixa de sa casa l’han pres les menudes peces de Lego.

Assegura que no hi ha cap secret per a fer aquestes construccions, "només cal creativitat i experiència, que et fa anar evolucionant en els detalls", reconeix. "Els que fem açò tenim una creativitat innata, que et fa tindre una determinada visió espacial o de colors, i després l’experiència de muntar una escena i una altra, primer els sets que proposa Lego, i ja després les teues creacions pròpies", explica davant les càmeres d’À Punt.

Plànol de l'antic monestir de la Murta, basat amb peces de Lego, que està fent l'alzirenc Víctor Boscà
Plànol de l'antic monestir de la Murta, basat amb peces de Lego, que està fent l'alzirenc Víctor Boscà / À Punt NTC

I en una d’aquestes està Víctor Boscà ara mateix. El museu municipal d’Alzira li ha encomanat una reproducció del monestir del paratge de la Murta, del segle XIV. El repte és doble, no sols perquè és un encàrrec que vol fer amb estima, sinó perquè ha de fer-lo proporcionalment i basant-se en les escasses ruïnes que hi queden. "El més difícil és traure l’escala", afirma mentre ensenya a À Punt l’arc i la torre dels Coloms de l’antic cenobi que ja ha aconseguit reproduir.

Plànol del monestir per als aficionats

Després, Víctor haurà de fer una reconstrucció de l’original. I per si aquest repte no fora suficientment encoratjador, la seua afició l’ha impulsat a anar més enllà. Una vegada estiga la construcció del monestir actual i l’original, assegura que traurà els plànols per convertir-lo en un set i que tots els aficionats a aquest art de la construcció puguen tindre les dimensions per a fer-lo.

Mentre això arriba, els aficionats a aquesta arquitectura de peces de plàstic poden anar fent un tast d’impressionants recreacions amb l’exposició que es podrà visitar a Alzira des d’aquest dijous fins a mitjan març. 

També et pot interessar

stats