Una Comissió Commemorativa amb el Consell i el Govern s'encarregarà dels actes de l'Any Sorolla

Formen part d'aquest organisme representants de les diferents administracions, universitats i dels hereus de l'artista

L'autoretrat de Joaquín Sorolla, 'Estudi de bust d'un home' (1995)
L'autoretrat de Joaquim Sorolla, 'Estudi de bust d'un home' (1995) / CAEM

El decret pel qual es declara com a l’Any Joaquim Sorolla ha sigut aprovat pel Consell aquest divendres. Enguany és el centenari de la mort del pintor valencià i aquesta commemoració té com a objectiu "difondre el seu geni creador" i que "la ciutadania puga aprofundir en el coneixement del seu legat".

Amb la signatura d’aquest decret també s’ha donat el vistiplau a la creació d’una Comissió Commemorativa, que s’encarregarà dels actes celebrats. L’esmentat organisme estarà conformat pel president de la Generalitat, la consellera d’Educació, Cultura i Esport, el president de les Corts Valencianes i el ministre de Cultura i Esport, entre altres càrrecs. També hi participaran l’Ajuntament de València, el de Xàbia (Marina Alta), el Consell Valencià de Cultura, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i els hereus de Joaquim Sorolla.

Per a garantir el desenvolupament de les activitats commemoratives acordades en el marc de la Comissió, es crearà un Comissariat i un Comité Artístic, que tindran capacitat executiva.

El decret fa referència a la figura artística de Joaquim Sorolla Bastida (València, 1863-Madrid, 1923), "el pintor valencià més reconegut de tots els temps".

La declaració aprovada pel Consell ressalta que la producció de Sorolla és coneguda i reconeguda a tot el món i els seus quadres s'exhibeixen a les sales dels principals museus. Així mateix, assenyala que "la seua enorme qualitat tècnica i el seu personal estil són fàcilment recognoscibles i les imatges que va crear formen part de la cultura visual universal".

El pintor va ser part d'un moment excepcional de la cultura valenciana de finals del segle XIX i principis del XX en el qual van despuntar també Vicent Blasco Ibáñez, Ignasi Pinazo o Marià Benlliure. La seua figura, tal com subratlla el decret, "forma part de la identitat de València i ha contribuït, com a pocs, al coneixement d'aquesta terra més que la de ningú".

També et pot interessar

stats