Una actuació transgressora dissenyada per un il·licità catapulta Irlanda a la final d’Eurovisió

La primera semifinal del festival deixà classificats també Croàcia, Ucraïna, Lituània, Finlàndia, Sèrbia, Portugal, Eslovènia, Xipre i Luxemburg

L'irlandesa Bambie Thug va posar sobre l'escenari una actuació transgressora, en què va representar una sessió de ouija
La irlandesa Bambie Thug va posar sobre l'escenari una actuació transgressora, en què va representar una sessió de ouija / Reuters

Irlanda es perfila, juntament amb Croàcia, com a favorita del Festival d’Eurovisió. Tot després de la semifinal disputada este dimarts a la nit al Malmö Arena, en què Bambie Thug, la representant irlandesa, va desplegar en l’escenari una actuació que la crítica ha qualificat d'“arriscada”, “transgressora” o fins i tot provocativa, perquè va representar sobre l’escenari una sessió de ouija amb una cuidada posada en escena dissenyada per l'artista il·licità de 22 anys Sergio Jaén.

A més d’estos dos països, han aconseguit passar a la final del dissabte els representants d'Ucraïna, Lituània, Finlàndia, Sèrbia, Portugal, Eslovènia, Xipre i Luxemburg, en el seu retorn després de trenta anys d'absència. En canvi, han quedat fora d’Eurovisió Polònia, Islàndia, Moldàvia, Austràlia i l’Azerbaidjan.

Actuació de Lituània, un dels països que s'ha endinsat en la final d'Eurovisió, que se celebrarà dissabte
Actuació de Lituània, un dels països que s'ha endinsat en la final d'Eurovisió, que se celebrarà dissabte / À Punt NTC

L’actuació de la irlandesa Bambie Thug va arrancar intensos aplaudiments. La seua invocació romanticodemoníaca amb Doomsday Blue, un tema de "ouija pop" amb un incendiari final rematat amb el missatge potser premonitori de "Corona la bruixa", l’ha convertida en una de les grans sorpreses del festival d’enguany.

Una altra invocació molt intensa, encara que des d'una perspectiva catàrtica i etèria, va ser la de les ucraïneses alyona alyona & Jerry Heil. Amb "Teresa & Maria" han enaltit el poder femení davant dels infortunis de la vida, en la tercera participació d’este país en Eurovisió malgrat els estralls de la invasió russa.

Un moment de les ucraïneses alyona alyona & Jerry Heil, les quals van incidir en el poder femení davant els infortunis de la vida
Un moment de les ucraïneses alyona alyona & Jerry Heil, les quals van incidir en el poder femení davant els infortunis de la vida / Reuters

Poc després, era el torn del gran favorit de les apostes, el croat Baby Lasagna amb "Rim Tim Tagi Dim", una tema que beu del rock de Rammstein, del pop punk i de l'electrònica industrial, tot amb un imaginari visual completament folklòric.

L'actuació de Croàcia, que també ha passat a la final, i que parteix com a favorita
L'actuació de Croàcia, que també ha passat a la final, i que parteix com a favorita / Reuters

Una actuació ben diferent ha sigut la de la portuguesa Iolanda, qui va desplegar sobre l’escenari l’elegància en blanc amb "Grita", la de l’eslovena Raiven amb "Veronika" i l’humor irreverent i absurd dels finlandesos Windows95man, amb "No Rules!"

Enfront d'estes propostes, que han prosperat cap a la final, han quedat pel camí la islandesa Hera Björk i el seu "Scared of Heights"; la polonesa Luna, que va interpretar "The Tower"; la moldava Natalia Barbu, amb "In The Middle", els àzeris Fahree i Ilkin Dovlatov amb "Özünlə Apar" i els australians Electric Fields, que han portat a este fòrum una llengua aborigen dels antípodes, "One Milkali".

La semifinal d’este dissabte va ser una vetlada de retrobaments sobre l’escenari, on es va veure el doble campió irlandés Johnny Logan per a retre homenatge a la també doble campiona Loreen i versionar la seua "Euphoria". També es van donar cita tres figures emblemàtiques de la història recent que no van aconseguir el Micròfon de Cristall: Chanel, Eleni Foureira i Eric Saade.

Gest cap a Palestina

A més d’este explosiu trio, amb què va començar la nit, va haver-hi un altre protagonista inesperat: el mocador palestí que l'artista suec Saade va lluir en una mà en plena ofensiva israeliana a Gaza i després de les múltiples peticions per a expulsar este país del festival, com ja es va fer amb Rússia el 2022 després d’atacar Ucraïna.

La segona semifinal, prevista per a dijous, posarà en joc altres deu places per a la final, però amb un contendent més: Malta, Albània, Grècia, Suïssa, Txèquia, Àustria, Dinamarca, Armènia, Letònia, San Marino, Geòrgia, Bèlgica, Estònia, Noruega, Països Baixos i Israel.

Primera posada en escena dels espanyols

A més, eixa nit també xafarà l'escenari Nebulossa, els valencians que enguany representen Espanya. A pesar que este duet té garantit el pas a la final, atés que és un dels Big Five; és a dir, un dels cinc països que més contribueixen econòmicament al festival internacional, i per això té certs avantatges respecte a la resta, com ara el pas directe a la final.

Mentre açò passarà a Suècia, a Ondara (Marina Alta), localitat dels representants espanyols, Nebulossa, s’ultimen els preparatius per a seguir de prop l’actuació de dissabte d’este duo. L'Ajuntament instal·larà una pantalla gegant en la plaça de bous perquè el poble puga gaudir en directe del seu polèmic tema, "Zorra".

També et pot interessar

stats