Un cicle de concerts per a impulsar el reconeixement de les societats musicals com a patrimoni de la Unesco

Per commemorar el Nou d’Octubre, la Generalitat organitza 32 recitals entre el 15 i el 30 de setembre en totes les comarques

Les bandes de música van poder estar presentes en l'Ofrena 2021
Les bandes de música van poder estar presentes en l'Ofrena 2021 / À Punt NTC

La directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha anunciat que la Generalitat donarà suport a la candidatura de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) perquè opte a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Unesco a través de la celebració d'un cicle de concerts per totes les comarques en commemoració del Nou d’Octubre.

La directora general ha destacat la voluntat del Consell de servir de suport i impuls perquè les societats musicals reben aquest reconeixement internacional i per això ha explicat que Presidència vol contribuir a difondre el llegat cultural de les agrupacions musicals organitzant aquest cicle de concerts, que tindran lloc entre el 15 i el 30 de setembre.

La presidenta de la FSMCV, Daniela González, ha explicat que aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte Terra de Música impulsat per la FSMCV i Presidència i el seu objectiu és “visibilitzar tot el patrimoni immaterial, cultural, social i educatiu de tot el col·lectiu que forma part de la Federació de Societat Musicals de la Comunitat Valenciana”.

Quan seran els concerts? 

El dia 18 de setembre els concerts se celebraran a Catí (Unió Musical Catinenca), Llucena (Unió Musical Llucenenca), Peníscola (Associació Musical Verge de l’Ermitana), Elda (Asociación Músicocultural Eldense Santa Cecilia), Sogorb (Sociedad Musical de Segorbe) i Algímia (Unió Musical d’Algímia).

El 19 de setembre els concerts seran a la Vila Joiosa (Ateneu Musical), Llíria (Unió Musical de Llíria), Borriana (Agrupació Filharmònica Borrianenca) i Catarroja (Societat Unió Musical” de Catarroja).

El 24 de setembre tindran lloc a Burjassot (Agrupació Musical Les Sitges), Elx (Societat Musical l’Altet), Alcoi (Societat Unió Musical d’Alcoi) i Sueca (Unió Musical de Sueca).

El 25 de setembre se celebraran a la ciutat de València (Agrupació Musical Gayano Lluch), Ademús (Societat Musical d'Ademús), Xelva (Societat Musical Santa Cecília de Xelva), Llanera de Ranes (Unió Musical Llanera de Ranes), Villena (Societat Musical Ruperto Chapí), Vinaròs (Societat Musical L'Aliança), Énguera (Unió Musical Santa Cecília), Gandia (Unió Artístic Musical Sant Francesc de Borja), Requena (Societat Musical Santa Cecília), Aiora (Sociedad Musical Ayorense), Carcaixent (Societat Musical i Recreativa Lira i Casino Carcaixentí) i Sant Vicent del Raspeig (Societat Musical L'Esperança).

Finalment, el 26 de setembre els concerts seran a Dénia (Agrupació Artística Musical de Dénia), Oriola (Associació Cultural Amics de la Música i la Dansa), l’'Alcora (Agrupació Musical L'Alcalatén), Xiva (Sociedad Musical La Artística), Ontinyent (Unió Artística Musical), Albocàsser (Associació Musical Santa Cecília) i Torrent (Unió Musical).

Altres iniciatives per a impulsar la candidatura 

Aquesta no aquesta primera iniciativa amb la qual la Generalitat contribueix a difondre el patrimoni cultural de les agrupacions musicals. El mes de maig passat, Presidència va anunciar que cedia a la FSMCV la mostra “Les nostres compositores”. Es tracta d'una exposició amb il·lustracions de Carla Fuentes, que, juntament amb el llibre amb el mateix títol i textos de Raquel Lacruz, forma part de l'aposta divulgativa de la Generalitat per a rescatar de l'oblit el protagonisme de les dones en la història de la composició musical valenciana.

La FSMCV representa 550 societats, compostes per més de 1.100 bandes de música, amb més de 200 orquestres i vora 200.000 socis i sòcies. A més, compta amb una xarxa de 600 centres d'estudi repartits per tota la Comunitat Valenciana, amb més de 43.000 músics i més de 60.000 alumnes.

També et pot interessar

stats