Les bandes musicals valencianes ja són patrimoni cultural immaterial

El govern espanyol aprova aquest reconeixement per a augmentar la protecció d'un "moviment únic", en compliment del compromís adquirit pel Ministeri de Cultura amb la Fsmcv l'any passat.

Banda de música desfilant pel carrer
Banda de música desfilant pel carrer / À Punt NTC

El govern espanyol ha declarat aquest dimarts les bandes musicals de la Comunitat Valenciana manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial, en considerar que es tracta d'un "moviment únic" que inclou 550 societats federades al territori. Segons ha informat la ministra portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, el Consell de Ministres ho ha decidit a petició del Ministeri de Cultura, per estar davant un "extraordinari fenomen" associatiu que representa "una eina fonamental per a la convivència de diferents estrats de la societat". 

Amb aquest reconeixement, es compleix un compromís que el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, va adquirir l'any 2020 quan es va reunir a València amb la Federació de Societats Musicals Valencianes (Fsmcv). Un pas més per a augmentar la protecció patrimonial de les agrupacions de música de la Comunitat Valenciana, que ja van ser declarades bé d'interés cultural (BIC) el 2018 i que representen, amb més de 1.100 bandes, més de 600 centres educatius, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis i sòcies, un "moviment únic", en paraules de Montero. "Són una tradició d'enorme valor cultural que queda així salvaguardada", ha afegit la ministra. 

"Les bandes de música, els seus centres educatius i les societats musicals que les sustenten representen una aportació importantíssima al món rural, ja que suposen una porta oberta a la cultura, l'educació i la creativitat per a la població", matisa el Ministeri de Cultura, que ha estacat el "creixent protagonisme" de les dones en les societats musicals valencianes. A més, afegeix que aquestes entitats suposen un recurs per al desenvolupament local, tant a través del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu desenvolupament.

Les agrupacions musicals valencianes celebren aquest reconeixement, però creuen que cal encara més protecció per a un dels moviments culturals més importants de la Comunitat Valenciana. Per aquesta raó, la Fsmcv va presentar el 2020 davant el ministre de Cultura un nou projecte que persegueix la declaració de les societats musicals patrimoni immaterial de la Unesco. 

També et pot interessar

stats