Troben a Cullera sis lingots de plom del segle I aC procedents del Portus Sucronis

Els arqueòlegs consideren que podrien pertànyer a un carregament afonat procedent de Cartagena en ruta cap a Roma

Els lingots trobats a Cullera de l'època romana
Els lingots de l'època romana trobats a Cullera / Ajuntament de Cullera

Sis lingots de plom del segle I abans de la nostra era han sigut trobats a la badia de Cullera (Ribera Baixa) pel servei arqueològic de l’Ajuntament, en el marc dels treballs de recerca i identificació del que podria ser el Portus Sucronis.

Aquestes peces són idèntiques a tres que es van trobar l’octubre del 2021, uns lingots d’època romana inusitats fins a aquell moment. Dels sis lingots d'ara, un continua dins de la mar, però localitzat i a punt d'extraure'l. La troballa aporta detalls importants sobre la família dels Planii, altament influents durant l'època de la República a Roma i que van tindre una gran participació en la vida política, a més d'un enorme poder econòmic per la dedicació a l'explotació i comerç del metall, que distribuïen com a matèria primera per tot el Mediterrani.

La regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Silvia Roca, ha ressaltat que, "gràcies a la campanya d'investigacions arqueològiques que s'està duent a terme des de l'Ajuntament en el jaciment submarí del Portus Sucronis, Cullera disposa de nou peces de gran importància històrica i de destacada importància arqueològica".

L’arqueòleg municipal de l'Ajuntament de Cullera, Kike Gandia, ha assenyalat que "la troballa d'aquestes últimes peces permet pensar que estem davant d'un carregament afonat de lingots de plom procedents de Carthago Nova (Cartagena) i en direcció a Roma, on els propietaris —els Planii— els vendrien per a fondre'ls i convertir-los en eines, armes o atifells diversos".

L'equip dels treballs arqueològics ha destacat "l'extraordinari estat dels lingots de plom, fruit de la conservació en el llot del Xúquer, que permet una absència quasi total d'aire i, per tant, un nivell d'afectació baixíssim, a més de l'escàs contacte amb l'aigua salina i els microorganismes que solen colonitzar els elements que troben en la superfície del llit marí". D'aquesta manera, les peces estan com les van fondre, fa més de dos mil anys.

També et pot interessar

stats