La taula que representa l'infern centra les mirades d’‘El jardí de les delícies’
Un estudi de la Universitat Miguel Hernández i el Prado analitza què miren els espectadors davant d’una obra d’art
La taula que representa l'infern és l’element que més atrau la mirada d’aquells que contemplen El jardí de les delícies, una de les obres més enigmàtiques del Bosch. És el resultat d'un estudi pioner entre la Universitat Miguel Hernández d'Elx i el Museu del Prado que, a través de la tecnologia, ha permés registrar què és el primer que es mira davant d'una obra mestra.
La tecnologia, tal com explica el director de comunicació del museu, Carlos Chaguaceda, permet identificar en quin moment es dilaten les pupil·les. “Aquesta dilatació és més gran en l’infern que en el paradís”, apunta sobre l’obra del Bosch. Sobre el recorregut que fa l’espectador quan admira el quadre, l'estudi revela que la major part comencem pel panell de l'esquerra, que correspon al cel. I que el temps d'observació és de quatre minuts amb huit segons.
L'estudi va més enllà, ja que pretén aprofundir en el coneixement de la percepció visual i millorar la qualitat de vida de persones amb problemes visuals. “Un dels objectius és desenvolupar tecnologies per a persones amb problemes visuals per tal d'ajudar-los en el seu dia a dia”, assegura el catedràtic de Biologia Cel·lular de la UMH, Eduardo Fernández.
La col·laboració entre el Museu del Prado i la universitat d'Elx només acaba de començar. Ara pensen en la fase següent de l'estudi. Potser d'ací a poc sabrem en què ens fixem quan mirem Las Meninas.