Un estudi de la Miguel Hernández analitza en què es fixen els visitants quan miren ‘El jardí de les delícies’

Unes ulleres amb sensors permetran monitorar cada ull de manera independent per a detectar cap a on es dirigeix la mirada

Un estudi de l’UMH analitza en què es fixen els visitants al veure ‘El jardí de les delícies’ / À Punt NTC

Què és el primer que mirem davant d'una obra d'art? En què ens concentrem més? Un grup d'investigació de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Baix Vinalopó) s'ha posat mans en l'obra per a esbrinar-ho i amb unes ulleres especials s'han colat en el Museu del Prado de Madrid per a mirar i remirar. 

El grup d'investigació de Neuroenginyeria de la UMH, en concret, intenta descobrir què mira la gent quan observa El jardí de les delícies del Bosch. Les ulleres tenen uns sensors que monitoren cada ull de manera independent i fins i tot poden captar com mouen el cap. 

Una col·laboració científica amb el museu que aporta el valor afegit d'obtindre aquesta informació en un entorn museístic real i no a través d'una pantalla. Les conclusions serviran per a avançar en el coneixement de com processa la informació el sistema nerviós amb l’objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes visuals. 

“Volem desenvolupar sistemes artificials que permeten a persones cegues tindre certa informació dels voltants on estem desenvolupant els sistemes”, ha explicat el director del grup d’investigació, Eduardo Fernández. 

Ho fan amb la captació d'informació d'imatges que s'envien a un xip implantat al cervell. Art i neurociència per a aportar imatge i llum a la foscor de la invidència. 

També et pot interessar

stats